BiH
18

Treća rafting regata krenula iz Banje Luke do Beograda

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Treća rafting regata krenula je iz danas iz Banje Luke, a očekuje se da će, nakon pređena 505 kilometra, rijekama Vrbas i Sava, stići u Beograd 8. oktobra.

Iz Banje Luke je isplovilo osam čamaca, a u toku 17-dnevne plovidbe Banjalučanima će se priključiti i rafteri iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, te iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Učesnici regate kažu da se na ovaj poduhvat uglavnom odlučuju zbog ljubavi prema plovidbi, druženju i dobroj zabavi.

Vođa regate Aleksandar Pastir kaže da će se u prosjeku veslati 10 do 12 sati dnevno, a prelazit će se dionice između 16 i 54 kilometara. Plovidba će se odvijati samo danju, dok će svaku večer ostajati u drugoj opštini. Prva stanica su Laktaši.

"Cilj regate je da se povežu svi gradovi nizvodno od Banje Luke i koji leže uz obalu Savu, ali i promocija života na rijeci, vodenih sportova i riječnog turizma u slivu Vrbasa i Save, kao i očuvanja vodenih tokova", kaže Pastir i dodaje da je plan za naredne godine povezati sve rafting saveze i klubove u pet država Savskog sliva.

Inače ovogodišnja regata traje dva dana duže, sa nešto lakšim tempom plovidbe, kako bi joj se priključilo što više klubova i rekreativaca. Regata će, jednim dijelom, kao i prošle godine, biti posvećena spašavanju u slučaju poplava.

Dio plovnog puta rijekom Savom učesnici rafting regate koristit će i da uvježbaju akcije spašavanja na vodi. Pojedine etape izveslat će i pripadnici Oružanih snaga BiH, Specijalne policije Republike Srpske, te Crne Gore, kao i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Učesnike regate danas su iz u Banje Luke ispratili predstavnici ministarstava Vlade Republike Srpske, Turističke organizacije RS, banjalučke Gradske uprave, zatim Turističke organizacije Banje Luke, kao i svi oni koji vole sportove na vodi.