BiH
1

Treća najsušnija zima otkako postoje službena mjerenja

FENA
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Za područje Sarajeva ova zima je treća najsušnija zima otkako postoje službena mjerenja na ovim prostorima - kazao je u izjavi Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Kaže da je posljednji put sušni period tokom zime zabilježen od 1. decembra 1989. do 28. februara 1990. godine kada je u tom periodu palo svega 57 litara po metru kvadratnom.

Zulum najavljuje da bi u Bosni i Hercegovini mart o pitanju srednje mjesečne temperature trebao da bude nešto topliji u odnosu na višegodišnjih prosjek.

"Topliji period od prosjeka očekuje se u drugoj dekadi mjeseca, dok nešto niže temperature u odnosu na višegodišnji prosjek, prema statističkoj prognozi se očekuju u trećoj dekadi mjeseca. Očekivane sume padavina bi trebale da budu u granicama višegodišnjega prosjeka, a najveće količine padavina bi trebale da budu u drugoj dekadi mjeseca", kazao je Zulum.

Navodi da se zasad "snijeg ne nazire", te da u prvih desetak dana marta neće biti snijega.

Naglasio je da će vrijeme u martu biti dosta promjenjivo s "izmjenama različitih tipova vremena“.

Govoreći o sezonskoj prognozi, Zulum kaže da bi prema statističkim pokazateljima srednja mjesečna temperatura u aprilu trebala da bude nešto malo veća u odnosu na prosjek, a količine padavina kao i za mart bi trebale da budu u granicama višegodišnjega prosjeka.

U maju srednje mjesečne temperature će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a količine padavina nešto iznad višegodišnjeg prosjeka.

"Tokom februara srednja mjesečna temperatura bila je znatno iznad višegodišnjega prosjeka za ovo doba godine. Temperatura odstupanja prema preliminarnim podacima varirala je od 3,4 do 6,5 stepeni Celzijusa. Odstupanja od srednjih dekadnih vrijednosti bila su pozitivna tokom sve tri dekade, na čitavom području BiH. A najveća odstupanja u odnosu na prosjek, zabilježena su u drugoj dekadi februara", pojašnjava Zulum.

Februar je ove godine u centralnim i južnim dijelovima BiH bio najtopliji februar od početka službenih mjerenja.

Što se tiče minimalnih mjesečnih temperatura tokom februara one su izmjerene u prvoj dekadi mjeseca, a apsolutne maksimalne temperature izmjerene su 16. februara.

Ukupne količine padavina u februaru bile su u zapadnim krajevima BiH iznad višegodišnjega prosjeka, a u centralnim predjelima ispod prosjeka. U ostalim područjima količine padavina bile su pretežno u granicama višegodišnjega prosjeka.

"Što se tiče snježnog pokrivača, najveća visina snježnog pokrivača na nižim predjelima zabilježena je u Bihaću i ona je iznosila 12 cm. U Sarajevu tokom februara nije zabilježena nijedna pahulja snijega", kazao je Zulum.