Večeras premijera
8

Trebinjska boračka organizacija pozvala na bojkot filma "Krugovi"

FENA
Scena iz filma
Scena iz filma
Za večeras najavljena premijera filma "Krugovi", o Trebinjcu Srđanu Aleksiću, koji je svoj život izgubio braneći sugrađanina Alena Glavovića ratne 1993. godine, izazvala je protivljenje tamošnje boračke organizacije.

Ova organizacija je pozvala Trebinjce na, kako tvrde, bojkot filma Srdana Golubovića jer smatraju da je “iskorišten za antisrpsku propaganda” i “antitrebinjsku priču”.

U saopćenju Boračka organizacija Trebinje iznosi i svoje viđenje događaja u kojima je Srđan Aleksić igubio život, a posebno se, kako navode, obraćaju mladima koji “moraju da znaju neke činjenice, a koje su u “izokrenute” u filmu.

“Ulični sukob od prije 20 godina u Trebinju, u kojem je u fizičkom obračunu život izgubio naš sugrađanin Srđan Aleksić, iskorišten je za promociju jedne antisrpske i antitrebinjske priče, ali i anticivilizacijske priče, jer se jedna tragična sudbina koristi za realizaciju nečijih neostvarenih nacionalnih želja, ali i za ličnu korist pojedinaca. Brojni su primjeri gdje su trebinjski borci, žrtvujući svoje živote, spašavali teško ranjene saborce druge nacionalnosti, ali i zarobljene i ranjene neprijateljske vojnike”, tvrde u saopćenju.

Mladi sugrađani, navode, treba da znaju da se “glavni junak u filmu, koga glumi Vuk Kostić, pojavljuje u srpskoj uniformi, što je laž, jer Srđan Aleksić u momentu stradanja nije bio pripadnik Vojske RS”.

Dalje, između ostalog, navode da se “srpski vojnici u filmu prikazuju kao pijanci, kriminalci i razbojnici, što je takođe velika laž”.

Na trebinjskim forumima podijeljena su mišljenja i o filmu, ali i istupu Boračke organizacije Trebinja.

Režiser je za film "Krugovi" rekao da je savremena priča o jednom junačkom djelu i njegovim posljedicama koji se odvija u tri paralelne priče, kroz likove koji su svjedoci događaja iz prošlosti, ali su ujedno motivisani da donesu odluke koje će im promijeniti živote.