BiH
149

Trebinje i Dubrovnik od iduće ljetne sezone će biti povezani modernim graničnim prijelazom Ivanica

Piše: A. B.
Pogled s Ivanice na Dubrovnik (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pogled s Ivanice na Dubrovnik (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jug Bosne i Hercegovine od iduće ljetne sezone će biti povezan s Dubrovnikom putem modernog graničnog prijelaza Ivanica koji će imati četiri saobraćajne trake što će dodatno ubrzati protok roba i putnika, kazali su za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Višesatno čekanje na granici će biti prošlost, a Trebinje i Dubrovnik će biti povezani graničnim prijelazom s više saobraćajnih traka koji će biti otvoren i za trgovinski promet.

Iako je prethodno bila najavljena realizacija uspostavljanja više graničnih prijelaza na granici s Hrvatskom, iz UIO BiH naglašavaju da je trenutno riječ o jednom graničnom prijelazu i to Ivanica, koji je međunarodni granični prijelaz za promet roba i putnika.

"UIO je raspisala međunarodni tender, a odabir izvođača se očekuje početkom 2017. godine, do početka građevinske sezone. Radovi bi trajali 180 kalendarskih dana, a procijenjena vrijednost je dva miliona KM. Prijelaz bi imao četiri saobraćajne trake ( dva ulaz i dva izlaz), svu potrebnu infrastrukturu, što bi svakako ubrzalo protok roba i putnika", navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Granični prijelaz Ivanica će u potpunosti odgovarati standardima Evropske unije (EU), a i na drugoj strani granice se priprema projekat za izgradnju međunarodnog prijelaza koji bi bio usklađen sa svim evropskim standardima i imao nekoliko raspoloživih traka. On bi značajno unaprijedio bosanskohercegovačku i Hrvatsku saradnju te se tako ne bi stvarale gužve, za vrijeme kojih se na prijelaz granice čeka i do tri sata.

Prethodno je bilo riječi da da imovinsko-pravni odnosi na ovom dijelu BiH još uvijek nisu te da se zbog toga dugo čekalo da početak realizacije izgradnje modernog graničnog prijelaza iz UIO BiH tvrde da to nije tačno.

"Vlada FBiH je riješila zakonski problem u vezi s ekspropiracijom zemljišta i u maju ove godine je donijela izmjene i dopune Zakona o ekspropriraciji, koji sada pod posebnim uslovima praktično omogućuje da se uđe u posjed i da se u sudskom postupku rješava nadoknada za određenu parcelu, za koju se ne može postići dogovor", navode iz UIO BiH.

Kada je riječ o graničnim prijelazima s Hrvatskom u razdoblju između 2017. i 2019. godine, planirana je izgradnja graničnog prijelaza Užljebić i njegova vrijednost je 700.000 KM. Za izgradnju graničnog prelaza Čepikuće UIO BiH je planirala 300.000 KM, a za izgradnju prelaza Orahov Do planirano je 200.000 KM.