BiH
0

Trebević do jeseni naredne godine u potpunosti bez mina

FENA
Planina Trebević, nekada najpopularnije izletište Sarajlija, do jeseni naredne godine će konačno, dvanaest godina nakon rata, biti u potpunosti očišćena od mina. Pod minama je kao ratna ostavština bilo 1.139 000 kvadratnih metara površine Trebevića. Osim toga, Grad Sarajevo je izdvojio 50.000 KM za obnovu žičare.

U narednoj godini bit će deminirano preostalih 179.000 kvadratnih metara površine, za što je neophodno 400.000 maraka.

Sporazum o finansiranju projekta deminiranja Trebevića danas su potpisali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić.

Ovim sporazumom Grad Sarajevo i Općina Stari Grad osigurali su po 100.000 maraka za projekte deminiranja ove planine.

Za deminiranje Trebevića bilo je urađeno 39 projekata, od kojih je do kraja 2006. realizirano njih 25. U toku je deminiranje na osam lokaliteta na Trebeviću, a u narednoj godini će biti realizirano još šest projekta.

Time će biti omogućeno da Trebević bude konačno očišćen od mina i vraćen građanima Sarajeva, kazali su na ceremoniji potpisivanja Sporazuma gradonačelnica Borovac i načelnik Resić.

Pored Općine Stari Grad i Gradske uprave, najveći donator za deminiranje Trebevića putem Međunarodnog fonda za deminiranje je američka vlada, te Norveška narodna pomoć.

Također, Gradska uprava Sarajeva danas je potpisala s preduzećem GRAS i sporazum kojim Uprava preuzima obavezu izrade projektne dokumentacije za obnovu sarajevske žičare.

Grad Sarajevo će izdvojiti 50.000 maraka za ove namjene, a očekuje se da će se u projekt obnove žičare uključiti i brojni donatori.

Uz potpuno deminiranje Trebevića, izrada projektne dokumentacije za obnovu žičare još jedan je korak ka vraćanju starog sjaja ovoj planini, nekada poznatoj kao oazi mira i zelenila, te jedinstvenom turističkom i rekreativnom centru.