BiH
65

Trebević će od sada biti prepoznatljiv širom regije zahvaljujući logu na suvenirima

Piše: M. Nukić
Planina Trebević, u narodu poznata kao "pluća Sarajeva", dobila je logo koji predstavlja Zaštićeni pejzaž Trebevića, a po kojem će biti prepoznatljiva u regiji i šire.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Omiljeno prijeratno izletište Sarajlija Trebević postalo je zaštićena zona usvajanjem Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević" početkom ove godine. Njegova svrha je očuvanje izuzetno vrijednog prirodnog bogatstva, zaštita vodnih resursa, odgovorno korištenja prostora, razvoj ekonomskih potencijala, te razvoj i promocija održivih oblika rekreacije i turizma.

"Oduševljen sam ovim rješenjem jer se vidi i urbana i zelena zona kompletnog tog područja. Ne želim da Trebević bude zadnje zaštićeno područje, već da to bude i Bentbaša, Igman, Bjelašnica i druga područja. Ali Trebević je posebno mjesto koje će, ako bude sreće i pameti sa izgradnjom žičare postati destinacija koja je bila prije rata", rekao je Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Od sada Zaštićeni pejzaž "Trebević" ima i zaštitni znak koji na najbolji mogući način predstavlja ovo područje. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS raspisalo je Javni anonimni konkurs za izradu idejnog rješenja loga krajem septembra i na konkursu su pobijedili Tarik Hodžić i Vanesa Prodanović koji su nagrađeni sa 3.000 KM.

"Bila nam je čast raditi na ovakvom projektu. Kao dizajneri gledamo naš doprinos na ovako velikom projektu koji je značajan za grad Sarajevo. Zelena boja na logu predstavlja planinu Trebević, odnosno borove na njemu, crvena predstavlja kuće, ulice i mahale koje vode do njega, plava boja koja se nalazi sa desne strane predstavlja vodna područja i žuta je sunce koje izlazi iznad Trebevića", rekao je Hodžić predstavljajući novi logo.

Ovaj logo dočekat će sve posjetioce Trebevića na ulazu koji je sada potpuno drugačiji u odnosu na prošlu godinu. Naime, provedene su brojne aktivnosti na čišćenju i uređenju okoliša kako bi ovo izletište ponovo bilo dostojno velikog broja turista.

"Prvi put nakon 20 godina pet cisterni je došlo gore i opralo parkinge, očišćen je cijeli dio Zaštićenog pejzaža 'Trebević', postavljeni su drveni stolovi, jednog nažalost već nema jer su ga ukrali. Na parkingu je postavljena rasvjeta tako da se od trenutka kada samo mi preuzeli upravljanje ovim dijelom dogodilo se samo jedno obijanje, ali smo ga uz pomoć rendžera i policije brzo riješili. Kada su u pitanju minirani dijelovi, aplicirali smo Federalnom ministarstvu okoliša za čišćenje i imamo zainteresovanog donatora. Želim naglasiti da je to nepristupačni dio gdje nema šetnica tako da nema opasnosti, ali ipak uvijek treba biti oprezan", rekao je Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja KS.

Od sljedeće godine u ponudi će biti različiti zanimljivi suveniri koji će imati novi logo Trebevića koji će u godinama koje dolaze, prema mišljenju kreatora i ministarstva, biti dodatna promocija ovom popularnom izletištu.