Špirić u Bihaću
0

"Trebamo biti optimisti, imamo divne ljude i bogate resurse"

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić boravio je danas u radnoj posjeti Općini Bihać, gdje se susreo s načelnikom Hamdijom Lipovačom. Razgovaralo se o potrebama Bihaća, razvojnim projektima koji su u toku ili su planirani te slabe podrške viših nivoa vlasti.

Srpska povratnička naselja, poput Martinbroda i Lohova, izuzev Općine Bihać i nešto pomoći od Vijeća ministara BiH, nemaju jači i bolji tretman od federalnih institucija, kazao je nakon sastanka načelnik Lipovača.

Stoga je po njegovim riječima, dogovoreno da nekoliko projekata kojima će se omogućiti održivost povratka u ovim naseljima, zajednički kandidiraju putem ministarstava Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić kazao je da vjeruje da će Vijeće ministara, putem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice osigurati pojačan tretman za ova naselja. Ovo je vrijeme kada moramo biti naslonjeni jedni na druge, jer jedino tako možemo nešto učiniti za običnog čovjeka, istakao je on dodajući da bi politika trebala dati odgovor na pitanja malih ljudi, jer veliki gotovo sve imaju.

Špirić se osvrnuo i na dosad učinjeno na putu ka EU. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, postala je nestalna članica Vijeća sigurnosti, dobila stepenicu više ka NATO-u, a ove godine dobit će bezvizni režim.

Sve to učinjeno je, kako je kazao, za vrijeme njegovog mandata i uprkos prisutnosti efekata globalne krize u BiH, smatra da trebamo biti optimisti, jer imamo divne ljude i bogatstvo resursa, ali nam samo fali malo više vjerovanja u državu u kojoj živimo.

Na pitanje novinara da li će ustavne promjene čekati nove izbore, Špirić je kazao da je najvažnije da shvatimo da je postojeći Ustav diskriminatorski, te da se određene uredbe moraju otkloniti, da li do izbora ili poslije po njemu nije bitno, već je bitno da se shvati važnost toga.