Miroslav Lajčak
0

"Trebalo je prihvatiti aplikaciju BiH za NATO"

FENA
Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u emisiji "Svijet danas" Radija Federacije BiH da su ministri zemalja NATO-a nedavno u Briselu trebali donijeti odluku o prihvatanju aplikacije BiH za članstvo u Sjeveroatlantskom savezu.

"Slovačka je bila u manjem broju, od 28 članica NATO-a, koja je bila za bh. aplikaciju, ali je većina odlučila da se to odbije zato što uz vojne nisu ispunjeni politički uvjeti", naglasio je Lajčak.

Podsjećajući se ministarskog sastanka u Briselu, Miroslav Lajčak je rekao: "Ja sam se snažno zalagao za BiH, a i sada se pitam zašto je BiH odbijena. Vidi se da je bh. vojska napravila puno toga za integraciju u NATO, ali zabrinjavajuća je atmosfera na visokom političkom nivou i nespremnost vaših političkih lidera da riješe preostala pitanja, prije svega vojne imovine.

Da su političari bili spremni da se dogovore oko vojne imovine prije sastanka ministara NATO-a, to bi bio snažan signal da su ne samo stručnjaci već i političari na djelu za integraciju u Alijansu", rekao je Lajčak.

Ministar vanjskih poslova Slovačke podsjetio je i na paradoks da BiH već ima svoje vojnike u mirovnim misijama, a Crna Gora ih nema, ali je uprkos tome ipak crnogorska aplikacija prihvaćena i ona je dobila ulazak u program približavanja NATO-u.

"Postoji šansa da se u aprilu iduće godine BiH nađe u tom progamu i tako uradi ono što je sada odgođeno" , rekao je Lajčak.

Vezani članci