Amir Zukić o krizi u KS
0

"Trebali smo izabrati premijera iz SDA"

Piše: Nedžad Jamaković
Amir Zukić
Amir Zukić
"Pogriješili smo što nakon odlaska Samira Silajdžića nismo formirali većinu u Skupštini Kantona Sarajevo i izabrali premijera iz svojih redova", rekao je u razgovoru za Sarajevo-x.com Amir Zukić, poslanik SDA u Skupštini KS.

"Tad nismo željeli narušavati partnerski odnos sa Strankom za BiH, s kojima smo već bili na vlasti dvije godine. Ipak, pogriješili smo", rekao je Zukić.

On ističe kako je za krizu oko budžeta, ali i u radu Vlade, u Kantonu Sarajevo odgovoran isključivo premijer Besim Mehmedić.

"Mi nemamo problem s ministrima iz SBiH, već isključivo s premijerom Mehmedićem", istakao je Zukić, koji je demantirao špekulacije da SDA sad nastoji iskoristiti nastalu krizu da bi postavila svog premijera, budući da SBiH više nema većinu u Skupštini.

"Loš odnos između SDA i SBiH, vladajućih stranaka u KS, prijeti da situaciju u Sarajevu učini katastrofalnom, po mostarskom scenariju, čije su institucije mjesecima bile blokirane uslijed neusvajanja budžeta", izjavio je za Sarajevo-x.com poslanik u Skupštini KS i potpredsjednik Socijaldemokratske unije Miro Lazović.

"Smatram da Nacrt budžeta kojeg je premijer Mehmedić uputio u skupštinsku proceduru nema podršku SDA, tako da su sve opcije otvorene", istakao je Lazović.

On je dodao kako je Vlada koja je kompromitirala Kanton zaslužila kritiku, odnosno da je opravdan zahtjev poslanika SDP-a, SDU i BPS-a za razmatranje izglasavanja nepovjerenja Vladi (o čemu će Skupština raspravljati 5. aprila).

"Ovaj grad i Kanton su dosad po svemu bili prvi kad je riječ u afirmaciji vrijednosti BiH. Premijer svakako snosi odgovornost jer nije homogenizirao rad Vlade. Ipak, mi u SDU se nadamo da će budžet biti usvojen na vrijeme, odnosno da će naša incijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi uroditi plodom", poručio je Lazović.

Mehmedić je, podsjetimo, još ranije u izjavama za medije isticao kako su problemi počeli "čim je dirnuo u kasu SDA". A, onda su počele međusobne optužbe SDA i SBiH, u kojima se navodi kako se javna preduzeća koriste za prebacivanje novca kojim se finansiraju izborne kampanje. Nadati se da u čitavoj gunguli deblji kraj, ipak, neće izvući građani Kantona Sarajevo.