Michael Schmunk
0

"Trebali biste voljeti svoju zemlju"

FENA
Doajen diplomatskog kora u BiH, hrvatski ambasador Josip Vrbošić, organizirao je danas u Sarajevu svečani prijem za članove diplomatskog kora u povodu odlaska s dužnosti iz BiH njemačkog ambasadora Michaela Schmunka.

Vrbošić je u obraćanju ocijenio da je ambasador Schmunk, predstavljajući najbolje tradicije zapadne diplomatije, kombinirao moderni pristup s trenutnim izazovima koji su ispred nas u ovom regionu, te je uradio veliki posao čvrsto podupirući proces demokratizacije BiH, kao i njenu namjeru da se približi evroatlantskim integracijama.

  • Samo nekoliko dana nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH je očigledno više nego ikad blizu tačke koja bi mogla okrenuti njenu historiju u smjeru prosperiteta i svijetle budućnosti, kazao je Vrbošić.

On je naglasio da je Schmunk učestvovao u ovom pozitivnom razvoju događaja aktivno pomažući dvosmjerni transfer informacija, koji je tako važan za međusobno razumijevanje i izgradnju boljeg okruženja za neophodne promjene.

  • Na kraju svog mandata u BiH, ambasador Schmunk može ponosno reći da ova zemlja nije ista kao što je bila u vrijeme njegovog dolaska. Njegov doprinos u ovom zahtijevnom i kompleksnom političkom trenutku u BiH bit će upamćen i cijenjen u budućnosti, kazao je Vrbošić.

Opraštajući se od svojih kolega iz diplomatskog kora, ambasador Schmunk je kazao da su oni u BiH, za razliku od drugih zemalja, više dio redovnog društvenog i političkog života.

Njegove ideje o BiH uvijek su bile iste. Kao što je to bio moto njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom - povjerenje za BiH.

  • To je ono što još trebamo.Trebamo više tog društvenog lijepka koji zovemo povjerenje. Drugo, ovoj zemlji je potreban minimum društvenog konsenzusa. Imali ste kompliciranu historiju i sastojite se od različitih konstitutivnih naroda, ali još mislim da je moguće imati barem minimum društvenog konsenzusa koji bi bio pokretačka mašina u smjeru punih integracija u EU i NATO, kazao je Schmunk.

Kao treću stvar koja je potrebna BiH, naveo je da je uvijek pokušavao reći da je moguće da BiH ima minimum patriotizma.

  • Ovo je divna zemlja, s divnom historijom, divnom kulturnom historijom i nemate ništa za kriti u Evropi. Mislim da ste divni ljudi i trebali biste voljeti svoju zemlju, na različite načine i iz različitih perspektiva, ali mislim da bi zajednički minimum trebao biti moguć, poručio je ambasador Schmunk.

Na kraju svečanosti ambasador Vrbošić je, uime diplomatskog kora, uručio Schmunku poklon - srebreni tanjir s posvetom diplomatskog kora u BiH.

Schmunk odlazi iz BiH u subotu i radit će u Berlinu na ambasadorskom položaju u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke. Novi njemački ambasador Jochen Schmidt doputovat će u BiH 10. jula.