Živko Budimir
0

"Treba omogućiti povratak svima koji to žele"

SRNA
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smtara da je sazrelo vrijeme za normalizaciju odnosa među ljudima u BiH i da je krajnje nehumano na bilo koji način onemogućavati povratak onima koji žele da se vrate na svoju zemlju.

Budimir je tokom jučerašnjeg obilaska hrvatskih povratnička naselja u Posavini ocijenio da je potrebno realizovati infrastrukturne projekte i ulagati u razvoj male privrede kako bi povratak bio održiv.

Prema njegovom mišljenju, samoodrživ povratak je ključ povratka prognanih i raseljenih osoba u Posavinu.

U saopštenju iz njegovog kabineta navodi se da je Budimir obilazak Posavini započeo posjetom zaseoku Blaževac, u opštini Pelegićevo, u kojem je oko 30 hrvatskih porodica samo počelo obnovu ovog naselja, jer nemaju nikakvu institucionalnu pomoć, stvarajući uslove za svoj povratak.

Budimir je rekao da je postupak mještana ovog zaseoka primjer da želja za povratkom postoji. "Nije upitna volja povratnika za povratkom, upitna je volja političara da im taj povratak omogući", rekao je Budimir na jučerašnjem sastanku sa načelnikom opštine Pelegićevo Simom Stakićem. 

Predsjednik FBiH obišao je školu i crkvu u naselju Tramošnica, gdje je razgovarao sa mještanima o problemima koji onemogućavaju održivi povratak i obećao da će iskoristiti sva svoja ovlašćenja kako bi pomogao povratak Hrvata i Bošnjaka u Posavinu. 

Predstavljajući svoj program rada i djelovanja, Budimir je najavio da će za nekoliko mjeseci otvoriti Kancelariju predsjednika FBiH u Odžaku kako bi se što više senzibilisao sa problemima povratnika u Posavinu i dobijao potrebne informacije koje će mu pomoći u rješavanju pitanja povratka.
Budimir je posjetio i Zovik u distriktu Brčko gdje je prisustvovao misnom slavlju.