Tribina u Sarajevu
0

Treba li nam pomirenje u regiji?

FENA
Pomirenje u regiji je itekako potrebno i u tom procesu aktivan doprinos moraju dati svi, od pojedinaca i lokalnih zajednica do regija, institutucija i stranaka, istaknuto je u subotu u Sarajevu na tribini o temi "Treba li nam pomirenje u regiji?"

Tribina je održana u okviru konferencije o procesu pomirenja u regiji bivše Jugoslavije pod nazivom "Susjedi, a ne neprijatelji". Organizator skupa je Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, u saradnji s Miramida centrom iz Hrvatske.

Na konferenciji učestvuju mirovni aktivisti, novinari i ratni veterani s višegodišnjim iskustvom u radu na suočavanju s prošlošću, a cilj je da se doprinese unapređivanju praksi suočavanja s prošlošću i pomirenja i izgradnje mira u regiji bivše Jugoslavije, s posebnim naglaskom na trougao Srbija - Hrvatska - Bosna i Hercegovina.

Konferencija će, prema riječima članice Centra za nenasilnu akciju Tamare Šmidling, otvoriti prostor za kritičko sagledavanje dosadašnjih praksi i modela rada na suočavanju s prošlošću i pomirenjem u našoj regiji.

"Pod pomirenjem ne mislimo na neko nemetnuto pomirenje i zaboravljanje bilo čega iz prošlosti, već smatramo da žrtve i svi koji su bili pogođeni ratovima kažu svoju stranu i da se utvrde činjenice", kazao je Goran Božićević iz Miramida Centra.

Pri tome se, napomenuo je, ne smijemo zatvarati u prošlost, već trebamo ići dalje, napraviti važan iskorak i gledati u budućnost u kojoj nam je svima cilj biti u Evropskoj uniji.

Konferencija "Susjedi, a ne neprijatelji" počela je u četvrtak, a u nedjelju će biti će govora o medijima i pomirenju, te regionalnoj dimenziji rada na pomirenju nakon čega konferencija završava s radom.