Neratni invalidi FBiH
0

'Tražimo smjenu ministra Perice Jelečevića'

FENA
Zijad Arapčić
Zijad Arapčić
Usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom predstavlja diskriminaciju i kršenje Ustava BiH, rečeno je danas na skupu Saveza invalida Federacije BiH, čiji članovi već treći dan pred Ministarstvom za rad i socijalnu politiku FBiH traže smjenu resornog ministra Perice Jelečevića.

Neratni invalidi okupljeni danas u Sarajevu pred Ministarstvom oštro su se usprotivili usvajanju tog zakona, insistirajući na tome da od svojih zahtjeva neće odustati.

Predsjednik Saveza Zijad Arapčić istaknuo je da će usvajanjem tog zakona oko 100.000 invalida ostati na ulici te da je on oličenje kršenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a i svih drugih dokumenata kojima se štite prava te populacije.

Jučerašnje usvajanje ovog zakona u Domu naroda FBiH nazvao je velikom brukom za Federalni parlament te "bacanjem kosti među invalide i njihovom guranju u ambis".

Glavnog krivca invalidi vide u ministru Jelečeviću, a rečeno je i da usvajanje spomenutog zakona predstavlja "predinfarktno stanje i za boračku populaciju".

Isto su mišljenje iznijeli i predstavnici ostalih udruženja invalida iz Federacije BiH.

Predstavnica Udruge invalida iz Širokog Brijega Zora Mikulić tako je sporni zakon nazvala "teškim genocidom nad invalidima", zbog kojeg će veliki broj članova ove populacije ostati u potpunosti obespravljen. Naglasila je da je daleko veći broj invalida s postotkom invaliditeta manjim od 90 posto.

  • Ovo je lagano ubijanje ljudi. Mi to nećemo dozvoliti, neka nas odmah strijeljaju, jer za ovakvu vlast nismo glasali, kazao je Frano Josipović iz Gradačca.

Predsjednik Saveza invalida oboljelih od bolesti mozga i kičmene moždine Dževad Kamber smatra da po standardima Svjetske zdravstvene organizacije svi invalidi imaju zagarantirana prava i zaštitu države. Naveo je da će invalidi zatražiti smjenu cijele Federalne vlade, koja "narod vodi u propast".

Sporni Zakon jučer je po hitnom postupku usvojio Dom naroda Federalnog parlamenta. Njime je propisana zaštita samo za invalide sa 100 i 90-postotnim invaliditetom. U FBiH je registrirano između 120.000 i 130.000 neratnih invalida s rješenjima, dok bi u skladu sa spomenutim zakonom pod zaštitom FBiH ostalo njih oko 44.000.