Protest podrške ministru u ostavci
0

FOTO+VIDEO / "Tražimo od Skupštine KS da ne prihvati ostavku Emira Suljagića"

Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Stotinjak građanki i građana, prosvjetnih radnika i slučajnih prolaznika protestovali su u četvrtak u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva zbog ostavke ministra obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, Emira Suljagića. Od Skupštine KS traže da ne prihvati njegovu ostavku koju je podnio nakon što je na njegovu kućnu adresu stiglo pismo s metkom.

"Zahtijevamo od Skupštine Kantona Sarajevo da ne prihvati ostavku Emira Suljagića. Zahtijevamo da se od prijetnji zaštiti ministar i da se zaštite svi ostali građani Kantona Sarajevo", poručeno je sa mirnog protesta u Sarajevu.

Podsjećamo, Suljagić je nakon primljenih prijetnji, predsjedavajućoj Skupštine KS, Mirjani Malić podnio neopozivu ostavku na mjesto Ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

"S obzirom na to da nisam spreman udovoljiti pritiscima i uraditi ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku", izjavio je tim povodom Suljagić optuživši pojedine medije i Islamsku zajednicu u BiH "za kreiranje konteksta u kojem je slanje metka na njegovu kućnu adresu postalo legitimno".

Suljagić je nedavno bio u centru skandala nakon što je objavljena informacija da je fizički nasrnuo na suprugu u njihovom stanu na Stupu, zbog čega je intervenisala i kantonalna policija koja je zapisnik o incidentu proslijedila Kantonalnom tužilaštvu. Kako nam je rečeno u Tužilaštvu KS, "predmet Suljagić" im je stigao, ali je "arhiviran jer je utvrđeno kako nema elemenata krivičnog djela".