Tužilaštvo BiH
0

Traži se produženje pritvora za Zulfikara Ališpagu

FENA
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za osumnjičenog Zulfikara Ališpagu, Zuku, rođenog 26. decembra 1958. u Novom Pazaru, državljanina BiH i R Srbije.

Ališpago je lišen slobode 1. februara po naredbi Tužilaštva BiH i nalazi se u pritvoru.

Prijedlog za produženje mjere pritvora podnesen je zbog opasnosti od bijega osumnjičenog, zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati postupak utjecajem na svjedoke i saizvršioce, kao i postojanja vanrednih okolnosti, s obzirom na to da se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koja su posebna, s obzirom na način izvršenja i posljedice krivičnih djela, jer bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv Zulfikara Ališpage Zuke i više drugih osoba zbog osnovane sumnje da je osumnjičeni Ališpago, kao komandir Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande ARBiH, pod nazivom "Zulfikar", postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija te počinio krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Zulfikar Ališpago osumnjičen je za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica, 16. aprila 1993., kada su ubijene 22 osobe, među kojima 19 civila i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali, a ranjeno nekoliko osoba, među kojima i dvoje djece.

Prijedlog za produženje pritvora proslijeđen je Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.