BiH
0

Traži se poništenje odluke o povećanju plaća poslanicima Skupštine KS

FENA
Oko 100 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine poziva Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo da po hitnom postupku ponište odluku o povećanju plaća profesionalnim poslanicima kantonalne skupštine, saopćila je asocijacija Sarajevo Open Centre (Sarajevski otvoreni centar).

"Ne ulazeći u razloge zbog kojih je došlo do povećanja, kao ni u zakonitost ove odluke, smatramo da je ova odluka problematična iz nekoliko razloga: poslanici, neovisno da li pripadaju opoziciji ili poziciji, nisu ispunili osnovni zadatak da odgovorno i transparentno rukovode Kantonom, usmjeravaju i kontrolišu Vladu. Većina poslanika se nije aktivno uključila u rješavanje gorućih problema kao što su javni prijevoz, dostupnost vode u bilo koje doba dana, kvalitetno obrazovanje na svim nivoima, borba protiv nezaposlenosti itd. Plaća profesionalnih poslanika, koja iznosi minimum 1.400 KM, značajno je iznad prosječne plaće u Kantonu Sarajevo te su poslanici na taj način već dovoljno nagrađeni i obeštećeni za svoj rad. Biti poslanik u skupštini i predstavljati građane, treba da bude posao koji se radi zbog časti a ne zbog natprosječno visokih primanja", citat je iz saopćenja nevladinih asocijacija.

Sarajevo Open Centre naglašava da je povećanje plaća poslanicima Skupštine došlo u doba ekonomske krize koja već godinama vlada u BiH i u vrijeme sve gore finansijske situacije u kojoj se za sektor kulture, naprimjer, ali i za druge oblasti, odvaja sve manje novca.

"U takvim uvjetima izglasati, potvrditi ili aktivirati povišicu plaća poslanicima, izraz je neodgovornosti i bahatosti. Tražimo od Vlade i Skupštine da se zalede sve povišice plaća poslanicima sve dok ne dođe do potpune stabilizacije ekonomske situacije u zemlji. Pozivamo vlasti Kantona da se hitno, transparentno, efikasno i stručno pozabave gorućim pitanjima koja ovaj kanton sve više vode u siromaštvo, nesigurnost i bijedu. Organizacije civilnog društva stoje na raspolaganju ukoliko je Vladi i Skupštini neophodna podrška i ekspertiza u rješavanju ovih problema", saopćeno je.

Potpisnice saopćenja su brojne organizacije civilnog društva: Akcija građana, BUKA Magazin, Centar Fortis, Centar za političke studije, Civil Rights Defenders, CPI Fondacija, Evropski istraživački centar, Fondacija CURE, Fondacija za kreativni razvoj Sarajevo, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava (YiHR), Kriterion, Mreža za izgradnju mira (88 članica mreže), Nensen dijalog centar, Omladinski pokret Revolt, Prava za sve, Sarajevski otvoreni centar, Topeer, Tuzlanski otvoreni centar, Transparency International BiH, Udruženje za dijalog u porodici i društvu Mali KORACI,Udruženje žena SEKA Goražde, Zašto ne i Žene ženama.