VM vanjskih poslova EU
0

Traži se hitno formiranje Vijeća ministara u BiH

SRNA
Vijeće ministara vanjskih poslova EU još jednom je pozvalo BiH da "hitno" i "uz uključivanje" svih strana oformi Vijeće minstara, a zatim da hitno počne rad na "neophodnim reformama koje ne mogu da čekaju kako bi bio postignut stvarni napredak na putu prema Uniji", javio je dopisnik Srne.

U seriji važnih zaključaka ističe se najava da Unija želi zvanično sa ostalim međunarodnim partnerima da razgovara o premještanju OHR-a iz BiH, kao i zaključci o vojnoj operaciji ''Altea'' i podršci specijalnom predstavniku EU Peteru Sorensenu.

Vijeće ministara vanjskih poslova poziva se na cjelovitu strategiju EU prema BiH i najavljuje diskusije sa ostalim akterima međunarodne zajednice o smanjenju i mogućoj relokacije OHR-a iz BiH. Ti razgovori biće vođeni u odgovarajućem diplomatskom okviru.

Evropski ministri pozdravili su stupanje na dužnost Sorensena i njegovo "preuzimanje vođstva u pitanjima integracija BiH u EU". Podršku Sorensenu bazirali su na zaključcima svog sastanka iz maja, kada su izrazili riješenost da pojačaju podršku BiH na putu prema EU. 

Sve do petka nije se znalo da će ministri inostranih poslova uopšte da razgovoraju o BiH, pa su ovi, brojni zaključci, ponešto iznenadili. Obično se zna sedmicama unaprijed o dnevnom redu zasjedanja ministara.

Od Sorensena se očekuje "provođenje svih ostalih političkih odluka koje se tiču EU", navodi se u zaključcima ministara. Ministri su zahvalili visokom predstavniku u BiH Valentnu Inzku koji je do dolaska Sorensena bio i EU predstavnik.

Vijeće je potvrdilo riješenost EU da u ovoj fazi prolongira vojno prisustvo kako bi se podržala nastojanja BiH u održavanju bezbjednog okruženja pod obnovljenim mandatom UN. Specijalno je stavljen akcent na vojnu operaciju ''Altea''.
Operacija ''Altea'' fokusiraće se na izgradnju kapaciteta i obučavanje, uz praćenje situacije, a istovremeno zadržava mogućnost akcije u slučaju da se ukaže potreba za očuvanjem ili ponovnom uspostavljanjem bezbjednog okruženja.

Operaciju će nositi snage stacionirane u BiH koje bi trebalo da se fokusiraju na izgradnju kapaciteta i trening, a istovremeno da zadrže sredstva koja će da doprinesu sposobnosti vlasti BiH za odvraćanje opasnosti od sukoba.

Rezervne snage biće razmještene po zemlji sa stalnim zadatkom izviđanja i uvježbavanja. Vijeće se saglasilo da drži operaciju pod stalnim nadzorom, zavisno od situacije na terenu.

Viojeće je naglasilo nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH, kako je dogovoreno na solunskom zasjedanju Vijeća 2003. godine.

Vijeće je ponovo potvrdilo svoju neupitnu podršku teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene države.