BiH
0

Traži se formula za rješnje pitanja državne imovine BiH

FENA
Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša najavio je danas u Banjoj Luci da će u desetak dana zakazati sjednicu Komisije na kojoj će ponuditi i svoju verziju nacrta zakona o državnoj imovini te vjeruje da će se pomiriti suprotstavljeni stavovi i doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve strane.

Narednu sjednicu Komisije, precizirao je, neće zakazivati prije najavljenog mostarskog razgovora lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a, Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića, koji bi trebalo da se održi 23. februara.

Razlog za to, kaže Kutleša, nije u tome što očekuje šta će biti dogovoreno na sastanku u Mostaru, već iz potrebe da obavi dodatne konsultacije sa članovima Komisije "među kojima još postoji različitih razmišljanja o podjeli imovine".

On smatra da je prudski, a zatim i banjalučki dogovor dovoljan okvir da bi Komisija mogla ponudi Vijeću ministara nacrt zakona o raspodjeli imovine.

Kutleša kaže da će u svom prijedlogu nacrta nastojati obuhvatiti sve ono što je dogovoreno u Prudu, kao i ono što je dogovoreno prilikom utvrđivanja kriterija za raspodjelu imovine.

Očekuje dogovor, bez obzira na to što ima različitih tumačenja onoga što je dogovoreno u Prudu.

Uvjeren je da će se "naći formula", bez obzira na različite stavove kojih je do sada bilo o tome kako raspodijeliti i knjižiti imovinu, ali nije želio da otkrije kakva je to "formula" jer želi da obavi dodatne konsultacije, uvažavajući i stavove koje su do sada zastupali i članovi iz RS-a i Federacije BiH.

  • Mislim da je poruka jasna, da su se lideri političkih stranaka dogovorili da državnu imovinu treba podijeliti na različite razine vlasti. U tom smislu ćemo napraviti nacrt zakona, imajuću u vidu i dogovor o vojnoj imovini, koja će također biti predmet raspodjele zavisno od toga je li perspektivna ili ne, rekao je Kulteša.

Pojasnio je da će perspektivna vojna imovina biti vlasništvo Oružanih snaga BiH, odnosno Ministarstva odbrane BiH, a sve ostalo je predmet raspodjele i bit će raspoređena zavisno od toga gdje se ona nalazi.

  • Institucijama BiH bit će dodijeljena imovina koja je nužna da bi one mogle obavljati svoje Ustavom i zakonom predviđene nadležnosti. Također, dogovorili smo se i da sve druge razine vlasti mogu biti nositelji prava vlasništva nad državnom imovinom, i entiteti i županije i općine, kazao je predsjedavajući Komisije za državnu imovinu.

Vjeruje da će se uspjeti pomiriti suprotstavljeni stavovi RS-a i FBiH te da će se napraviti jedan nacrt zakona koji će biti prihvatljiv za sve strane.

Potvrdio je i da su se članovi Komisije na prošloj sjednici dogovorili da će izraditi uputstvo za popis državne imovine i već su zaduženi neki članovi da ponude Komisiji jedan vid uputstva po kojem će se vršiti popis imovine koja je predmet raspodjele.

Prilog tom uputstvu, kazao je, bit će i obrasci za popis imovine.

Kutleša vjeruje i da se veoma brzo može doći do preciznog popisa državne imovine jer će ona morati biti popisana da bi se napravio sporazum o raspodjeli.

Očekuje i da će Vijeće ministara osnovati grupu ili komisiju koja će raditi popis.

Iako jučer nije donesena odluka o tome, Kutleša je novinarima u Banjoj Luci kazao da vjeruje da će se to pitanje naći na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.