Inicijativa grupe Travničana
175

Traže smjenu načelnika, vještak šumarstva danas na Plavoj vodi

Piše: J. Hadžiahmetović
Plava voda na sječe stabala vrbe
Plava voda na sječe stabala vrbe
Grupa građana Travnika pokrenula je inicijativu za smjenu načelnika Općine nakon sječe 15 vrba na području Plave vode, turističkog simbola vezirskog grada.

Kako su nam inicijatori smjene kazali, oni žele zaustaviti daljnje uništavanje prirodnih i drugih bogatstava Travnika. Na jučerašnjem neformalnom okupljanju, kažu, konkretizovane su aktivnosti u smislu pisanja peticija, održavanja protesta i protestne šetnje.

"Građani su u velikom šoku i na obrazloženje načelnika Općine da su vrbe posječene iz sigurnosnih razloga odgovaraju jednim od ključnih zahtjeva, smjenom načelnika", kaže Jasmina Pajić.

Ona navodi da će na Plavu vodu danas doći i vještak šumarske struke.

"Ukoliko se pokaže da je sječa zaista bila nepotrebna, svoju borbu za dokazivanje istine i ispitivanje odgovornosti Općine nastavit ćemo pravnim putem, a za to imamo podršku uglednih advokata, koji su se dobrovoljno javili za zastupanje građana", tvrdi naša sagovornica.

Podsjetimo, prošle sedmice je na travničkoj Plavoj vodi posječeno 15 stabala vrbe. Načelnik Travnika Admir Hadžiemrić, kao i predstavnici Zavičajnog muzeja Travnik, tvrde kako su vrbe morale biti srušene zbog starosti i ugrožavanja sigurnosti turista i svih onih koji borave u tom dijelu grada.

Međutim, grupa građana vjeruje kako je posrijedi nešto sasvim drugo i da je iza sječe vrba skriveni motiv općinskih struktura.

Da li su stabla bila zdrava ili bolesna i ko je u ovom slučaju upravu, moglo bi se znati već danas, kada će na Plavoj vodi boraviti vještak šumarske struke koji će procijeniti da li su stabla bila za rušenje.