Tuzla
0

Traže se oštrije sankcije za nasilnike

FENA
Zbog nedavne pucnjave iz vatrenog oružja kao i zbog verbalnih prijetnji upućenih vlasnicima ugostiteljskih objekata u Tuzli zasjedali su odvojeno konzultativni Odbor za sigurnost i Povjerenstvo za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla.

Zbog velike uznemirenosti građana, konzultativni Odbor za sigurnost i Povjerenstvo za ljudska prava i slobode, pokrenuli su inicijativu da se na drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla razmatra Informacija o sigurnosnoj na području Tuzlanskog kantona s posebnim osvrtom na općinu Tuzla.

"U povodu nemilih događaja očekujemo da će nadležni policijski i pravosudni organi učiniti sve da se pronađu, pritvore i u skladu sa zakonom sankcioniraju počinitelje kaznenih djela povezanih s pucnjavom, a koji su sada u bijegu", saopćila je predsjednica Konzultativnog odbora i predsjedateljica Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina.

Također, traže od nadležnih federalnih organa da hitno pristupe izmjenama kaznenoga zakonodavstva na način da se pooštre sankcije za kazneno djelo nasilničkog ponašanja.

"Osim toga, traži se od nadležnih tužilaštava, da tamo gdje god za to ima elemenata, podnesu zahtjeve za određivanje pritvora, a od nadležnih sudova da predmete koji se odnose na kaznena djela nasilničkog ponašanja prioritetno rješavaju", stoji u saopćenju.