BiH
391

Traže se odgovori: Objekat u izgradnji narušava Staru pravoslavnu crkvu i Baščaršiju u cjelini

Piše: I. P.
Foto: Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH
Foto: Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (KONS) je na posljednjoj sjednici, između ostalog, raspravljala o slučaju gradnje objekta kod Stare pravoslavne crkve.

Naime, u neposrednoj blizini Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, odnosno Crkve svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, gradi se objekat koji je u direktnom kontaktu sa cjelinom spomenutog nacionalnog spomenika.

"Objekat svojim gabaritima, izgledom, a posebno visinom koja u ovom trenutku nadmašuje visinu zvonika crkve, u potpunosti ugrožava historijsku cjelinu Stare pravoslavne crkve. Međutim, on ugrožava i ambijentalnu cjelinu sarajevske čaršije koja je također nacionalni spomenik koji teži biti na listi UNESCO-a", rečeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Komisija je odlučila da hitno pošalje dopise Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Općini Stari Grad, Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo pa čak i policiji, kako bi se utvrdilo da li je za objekat izdato bilo kakvo odobrenje i ko ga je eventualno izdao.

Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine
Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

Ukoliko se ispostavi da je odobrenje izdato, iz Komisije će tražiti da odobrenje bude stavljeno van snage budući da su dimenzije i forma objekta u potpunom neskladu s mjerama zaštite propisane za ambijentalnu cjelinu Baščaršije i za cjelinu Stare pravoslavne crkve.