Vizna liberalizacija BiH
0

Traže se dodatne garancije za borbu protiv kriminala

SRNA
Evropski parlament dao saglasnost
Evropski parlament dao saglasnost
Da bi BiH bila odobrena liberalizacija viznog režima najavljena do kraja ove godine dodatne garancije u borbi protiv organizovanog kriminala od vlasti BiH tražit će, uz Francusku, i Njemačka.

Do ovih informacija došle su diplomate BiH o čemu je odmah obaviješteno Ministarstvo inostranih poslova BiH, a preduzete su diplomatske aktivnosti kako ne bi došlo do blokade u Njemačkoj, što se već na određen način dešava u Francuskoj, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Na osnovu informacija do kojih su došle diplomate postoji bojazan da bi se francusko-njemačkoj blokadi mogle pridružiti Holandija, Belgija i Danska, ali su ambasadori dobili usmena uvjeravanja da će dati podršku BiH za viznu liberalizaciju.	Prema informacijama koje su dostavljene MIP-u BiH, njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra mogućnost priklanjanja francuskom insistiranju da BiH i Albanija ponovo budu skinute sa dnevnog reda dok ne pruže dovoljno dokaza da su spremne ispuniti preuzete obaveze.

"MUP-ovi Francuske i Njemačke neće praviti probleme, ali će tražiti da se usvoji posebna deklaracija u kojoj će se od BiH i Albanije tražiti dodatne garancije da će nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u informaciji MIP-a koja je sačinjena nakon kontakata ambasadora BiH u Njemačkoj, Francuskoj i sjedištu EU u Briselu, ali i još nekim evropskim zemljama koje bi mogle tražiti istu vrstu garancija.

Prema istim informacijama, predsjedavajuća Parlamentarne grupe za BiH u Bundestagu Meriluiz Bek potvrdila je diplomatama iz BiH da postoji realna bojazan da Njemačka zatraži dodatne garancije, ali da su preduzete mjere da do toga ne dođe. Naime, politička partija Zeleni/Savez 90 zatražiće hitnu parlamentarnu raspravu na tu temu, a moguće je da će predsjedavjući Spoljnopolitičkog odbora o tome razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Problemom vizne liberalizacije za BiH i Albaniju u Njemačkoj trenutno se više bavi MUP koji na ovaj problem gleda sa bezbjednosnog aspekta, jer se smatra da ove dvije zemlje nemaju dovoljno kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala.

U infomaciji MIP-a sačinjenoj nakon saznanja bh. diplomata naglašeno je da bi sada bio poželjan jači angažman ministara inostranih poslova i bezbjednosti BiH Svena Alkalaja i Sadika Ahmetovića. Ahmetović je rekao da prvi put čuje za takve informacije i da ga MIP nije obavijestio o tome.
Evropski parlament je početkom ovog mjeseca velikom većinom glasova podržao viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju, a sada se čeka odluka Vijeća ministara EU.