Stotine Lukavčana na ulicama
0

FOTO / Traže mjerač kvalitete zraka i smanjenje aerozagađenja

Sarajevo-x.com
Foto: SodaLive.ba
Nekoliko stotina građana s područja općine Lukavac prisustvovalo je danas protetsnom skupu kojeg su zbog alarmantne situacije sa aerozagađenjem organizovali aktivisti Omladinske organizacije Alternativni kreativni centar Lukavac (ACC).

Okupljanje građana počelo je, simbolično u 11.55 sati na glavnom trgu u Lukavcu, a nakon toga je uslijedila i protestna šetnja do sjedišta kompanije Sisecam Soda Lukavac (SSL), većinskog vlasnika jednog od najvećih zagađivača u tom gradiću – fabrike Sode.

Demonstranti koji su na licima imali obične i gas maske nosili su i transparente s natpisom: "Sutra Smo Leševi", aludirajući na SSL skraćenicu komanije Sisecam Soda Lukavac.

Predstavnik ACC-a, Vanja Osmanović, obratio se okupljenima i predočio zahtjeve koji su upućeni svim fabrikama u Lukavcu, kao i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

"Od svih zagađivača, potencijalnih zagađivača grada Lukavca i od Općine zahtijevamo nabavku mjerača kvalitet zraka i postavljanje eko-displeja u centru grada. Rezultati dobiveni sa mjernih stanica iz Tuzle odgovaraju mjerenjima zraka na planini ili drugim nezagađenim područjima, a svi građani Lukavca svjedoci su da takva situacija nije u njihovom gradu. Čvrste čestice koje se nalaze u zraku na području Lukavca vidljive su golim okom", kazao je Osmanović okupljenima, prenosi portal SodaLive.

Građanima se obratio i izvršni direktor za ekologiju u kompaniji Sisecam Soda Lukavac, Nihad Akeljić.

"Od 2006. godine pa do danas u Fabriku sode uloženo je blizu 75 miliona KM. Direktno ulaganje u ekologiju, odnosno zaštitu voda i zraka je 5,5 miliona KM", rekao je između ostalog gospodin Akeljić.

Poruka građana po završetku skupa bila je da se ovim protestom neće završiti aktivnosti vezane za situaciju sa aerozagađenjem u Lukavcu.

"Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune u najkraćem mogućem roku, pristupit ćemo radikalnijim mjerama što uključuje i moguće blokade prilaznih puteva tvornicama u Lukavcu", poručeno je sa protestnog skupa.