Štrajk policajaca u SBK
0

Traže izjednačavanje plata sa kolegama u Federaciji

SRNA
Foto: Arhiv/ENI news
Foto: Arhiv/ENI news
Više od 500 policijskih službenika sa područja Srednjobosanskog kantona danas se okupilo ispred zgrade kantonalne Vlade u Travniku, izražavajući nezadovoljstvo zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i Zakona o platama policijskih službenika i namješenika u Federacije BiH.

Predsjednik Sindikata MUP-a Srednjobosanskog kantona Dragan Škulj rekao je da danas na proteste nisu izašli policijski službenici iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, kako je ranije dogovoreno, dodajući da su oni postigli načelne dogovore sa svojim vladama.

Škulj je poručio da  policijski službenici neće odustati od svojih prava i da su spremni da preduzmu i druge mjere da bi se njihove plate izjednačile sa platama ostalih kolega u Federaciji, a prema Zakonu o policijskim službenicima i namještenicima FBiH.

Policajcima se u Travniku obratio i komandir Policijske uprave Jajce Bare Pršlja, koji je istakao da ne treba dozvoliti da kantonalna Vlada manipuliše policijskim službenicima, te izrazio nezadovoljstvo radom kantonalnog Tužilaštva, koje, kako je naveo, ne postupa po tužbama koje podnosi policija.

Pršlja je podsjetio da je neprovođenje krivične prijave takođe krivično djelo po svim zakonima i naglasio da je "krajnje vrijeme da kantonalni premijer Salko Selman odstupi s vlasti, jer ima mlađih i sposobnijih ljudi od njega".

U zgradi kantonalne Vlade u Travniku nema nikog od nadležnih, jer je danas vjerski praznik, tako da juče nisu radile škole, a danas institucije i preduzeća.

Predstavnici sindikata MUP-a i pregovarački tim kantonalne Vlade ranije su dogovorili isplatu zaostalih plata, te izvršenje zaostalih pravosudnih odluka, ali je Vlada tražila da se odreknu kamata, što nije prihvaćeno.
Policijski službenici Srednjobosanskog kantona imaju najmanje plate u odnosu na kolege u FBiH zbog čega zahtijevaju dosljednu primjenu Zakona o platama.