48 godina poslije
0

VIDEO / Travnik još uvijek nema ulicu Ive Andrića

Sarajevo-x.com
Na današnji dan, 10. decembra 1961. godine, Travničanin Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost, a ni 48 godina nakon ovog historijskog događaja njegov rodni grad nema ulicu sa njegovim imenom.

Radio TNT je uz pomoć travničke organizacije AlterArt prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu da Travnik dobije ulicu Ive Andrića. Sve je počelo sa potpisivanjem elektronske peticije koju su između ostalih potpisale osobe poput Srđana Vuletića i Nure Bazdulj - Hubijar. Nedugo nakon pokretanja, akciju "Ulicu Ive Andrića u Travniku" proširena je na uličnu i medijsku kampanju.

Akcija je dobila podršku preko pedeset medija, a organizovan je i koncert Dubioze kolektiva pod nazivom "Za ulicu Ive Andrića".

Lokalni političari su mudro šutili sve do lokalnih izbora kada su neki od njih obećali da će podržati akciju i da će Travnik nakon izbora dobiti ulicu Ive Andriće. Nekoliko mjeseci nakon formiranja Općinskog vijeća, stranačkim klubovima su poslani materijali vezani za ovu akciju ali odgovor na pismo nikada nije stigao.

I evo nas danas, 48 godina nakon što je najpoznatiji Travničanin svih vremena dobio najprestižniju nagradu na svijetu, Travnik još uvijek nema ulicu Ive Andrića, ali to nije najveći travnički problem jer ovaj grad nema ni razvijenu ekonomiju, kulturni život, infrastrukturu... Travnik danas sve više liči na provinciju iz Travničke hronike a sve manje na grad u kojem se baštine kulturne i civilizacijske tekovine modernog svijeta, javlja radio TNT.