BiH
24

Travnički antifašisti obilježili Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu

Klix.ba
Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. Općine Travnik obilježilo je 22. oktobra Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu prigodnim programom ispred Spomen kosturnice "Majka" u kojoj je sahranjen 91 pripadnik narodnooslobodilačke vojske i oslobodioci Travnika.

Na Spomen kosturnicu "Majka" položili su cvijeće delegacija Općine Travnik na čelu sa načelnikom Admirom Hadžiemrićem, Općinskog odbora SDP BiH Travnika na čelu sa predsjednikom Salimom Šabićem, delegacija SUBNOR-a Općine Ilidža i delegacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941.-1945. Općine Travnik koju su sačinjavale učenice MSŠ Travnik i poklonili se žrtvama NOR-a, a ujedno odajući počast i stradalima u proteklom ratu.

Iz Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik prisutnima se obratio predsjednik Fuad Lolić koji se zahvalio na podršci u obnovi Spomen kosturnice "Majka", a prosvjetnim radnicima i učenicima srednjim školama sa područja Općine Travnik na doprinosu u obilježavanju značajnih datuma, Zavičajnom muzeju Travnik konsultantu u obnovi spomenika iz Drugog svjetskog rata na području Općine Travnik. Istaknuo je da je želja da 22. oktobar - Dan oslobođenja Travnika naredne godine bude obilježen na otkrivanjem obnovljenog kipa.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941.-1945. Općine Travnik uspijeva u svojim aktivnostima da na jednom mjestu okupi sve generacije Travničana što je zasigurno garancija u širenju ideje antifašizma posebno kod mlađeg naraštaja koji su nosioci razvoja države Bosne i Hercegovine.

Nagradu za najbolji literarni rad na temu 22. oktobar dobila je Azra Kerić učenica MSŠ Travnik.