BiH
192

Travničani klanjaju teraviju u 72 džemata, iftar označava top sa Starog grada

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Travnik (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ramazan se s posebnom radošću dočekuje u općini Travnik koja svake godine pripremi nove događaje povodom ovog mjeseca. Teravih-namaz klanja se na 72 mjesta, od kojih su 33 stalna džemata, a ostala su aktivna samo tokom ramazana.

Posebnu draž ramazanu daju mukabele koje su raspoređene u tri travničke džamije - hafizi uče u Ali-begovoj džamiji, gradski imami u Sulejmanija džamiji i mualime u Poturmahalskoj džamiji. Za 17. noć ramazana organizuje se poseban program u Ali-begovoj džamiji, dok je za 27. noć poseban program za muškarce a poseban za žene.

"Teravih-namaz je poprilično kasno ove godine i prve informacije govore da je u onim mjestima gdje se teravija klanja po vaktiji primjetan manji odziv vjernika dok je u mjestima gdje se klanja sat i po nakon iftara zabilježena dobra posjeta. To je travnička jacija za koju je nekad neki muftija izdao fetvu jer se Travnik nalazi između brda pa jacija ranije nastupa", rekao je u razgovoru za Klix.ba glavni imam Medžlisa islamske zajednice Travnik Salih-ef. Indžić.

Top uz hafiza iz Turske

Ove godine tokom ramazan ima nekoliko inovacija u Travniku. Posebnu radost Travničanima donio je "povratak" topa koji oglašava vrijeme akšama i puca iz Starog grada. Nakon pucnja topa svi imami u isto vrijeme počinju učiti ezan.

"Na dva mjesta u gradu smo postavili i roll-upove s vaktijom koji su atraktivni za prolaznike jer izgleda kao reklama. Hafiz iz Turske već drugi ramazan boravi u Travniku i uključen je u ramazanske aktivnosti. Na dva mjesta uči mukabelu, po džematima klanja i imami teraviju. Specifičnog je glasa i kada klanjate za njim imate osjećaj kao da ste u centru Istanbula. To je svojevrsna atrakcija i posebna draž", istakao je glavni imam.

Najveći iftar na Piroti

Iftari se svaku noć organizuju u drugim džematima u saradnji sa načelnikom Općine Travnik, turskom općinom Sincan i Merhametom. Tu praksu su uveli prošle godine i pokazala se dobrom jer, kako ističe ef. Indžić, imaju okolne džemate koji vape da im se dođe u posjetu i da progovore s nekim i iftare.

"Planiramo veliki iftar za 1.000 osoba na stadionu Pirota i to je prvi iftar s toliko postača. U planu je i omladinski iftar u Starom gradu gdje se očekuje više od 200 omladinaca. Rijaset islamske zajednice u BiH osnovao je Upravu za društvenu brigu i u svakom medžlisu imamo koordinatora za humanitarni rad. Veliki broj paketa svake godine se organizuje i podijeli ili preko uprave ili Vakufske direkcije, a imamo i donatore iz arapskog svijeta i BiH", kazao je ef. Indžić.

Veliki broj omladinaca ne zna za vjeru

U razgovoru za naš portal istakao je kako nije prezadovoljan brojem mladih u vjeri, ali da njihovim aktivnostima poput kursa islama i sl, privuku mlade ljude.

"Nisam ni nezadovoljan. Veliki broj omladinaca primjećujemo u džamijama i dolaze na iftare, te dolaze u medžlis da se konsultuju. Boli nas kada vidimo da je na ulici veliki broj omladinaca koji ne znaju za svoju vjeru i svjesno se upuštaju u neka devijantna ponašanja. Utopija bi bila posmatrati stvari idealno. Izrazio bih tu pritajeno zadovoljstvo jer i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola posti", rekao nam je glavni imam.

O aktivnostima Medžlisa IZ Travnik možete se informisati i na njihovoj zvaničnoj web stranici.