BiH
0

Transparentnost u radu je cilj i obaveza Federalnog ministarstva finansija

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U povodu navoda pojedinih medija u kojima se komentira izvještaj Ureda za reviziju Federacije BiH o finansijskom izvještaju Federalnog ministarstva finansija za 2006. godinu, u ponedjeljak je održan sastanak stručnog kolegija na kojem se raspravljalo o pojedinostima iz nalaza revizije.

Kako je saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija, istaknuta je puna podrška radu Ureda za reviziju FBiH i naglašeno je da su sredstva iz budžeta trošena transparentno, uz provođenje potrebnih procedura i u skladu sa zakonima i drugim propisima. Također je rečeno da za svaku finansijsku transakciju postoji dokument koji potkrepljuje činjenice.

-Važno je napomenuti da je u spomenutom periodu, 150 miliona KM preneseno u ovu godinu što je rezulat racionalnog trošenja budžetskih sredstava i pravilne raspodjele, navodi se u saopćenju.

Sve finansijske odluke donosi Vlada Federacije BiH, a ne pojedinac kako se to često isticalo u medijima.

Iz Ministarstva finansija ističu da je automobil koji se spominje u revizorskom izvještaju kupljen uz provođenje svih potrebnih tenderskih procedura, te da je na osnovu dokumentacije vidljivo da i pored evidentnih tehničkih grešaka vezanih za rokove, ne predstavlja kršenje zakona.

Unutarnji dug je činjenica koja ne zavisi od pojedinca, niti od Ministarstva. Ovaj segment je već duži period prisutan i predstavlja najveći problem, ne samo u Federaciji, nego u cijeloj BiH. Na kraju marta ove godine unutarnji dug se procjenjuje na 2,031 milijardu KM, a tačan iznos će biti poznat na kraju godine kada će biti završena verifikacija cjelokupnih potraživanja.

U ovoj i u sljedećim godinama u cilju fiskalne održivosti poseban akcenat Federacija BiH će dati poboljšanju načina upravljanja dugom. Važno je, također, istaknuti da je prethodna godina bila izborna i da su izborni rezultati implementirani preko pet mjeseci, što je dodatno iskompliciralo provođenje i realiziranje važnih segmenata rada.

Federalno ministarstvo finansija podržava redovne i kvalitetne revizije finansijskih izvještaja koje provodi Ured za reviziju Federacije BiH i u skladu s tim radi na pripremanju internih akata (podzakonskih akata) u cilju podsticanja veće transparentnosti rada, kako Federalnog ministarstva finansija, tako i drugih budžetskih korisnika.

Na kraju, zaključak stručnog kolegija je da se u roku od petnaest dana sačini plan aktivnosti po sektorima za postupanje po primjedbama Ureda za reviziju FBiH i da se do kraja jula ove godine objedine planovi aktivnosti na nivou Ministarstva, kako bi do 11. augusta u skladu sa Zakonom o reviziji bio dostavljen Uredu za reviziju.

S obzirom da pripremna revizija počinje u oktobru 2007. godine, svi akti i procedure na koje su date primjedbe će biti otklonjene i usaglašene sa zakonima, kako bi se ubuduće izbjegla mogućnost bilo kakve pogreške.

-Cilj nam je da naš rad bude dostupan javnosti i u skladu sa zakonskim procedurama i drugim propisima - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva finansija.