BiH
0

Transparency International osuđuje usvajanje Prijedloga zakona o sukobu interesa

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) najoštrije osuđuje usvajanje Prijedloga zakona o sukobu interesa od Vijeća ministara na sjednici održanoj 3. decembra.

Kako je TIBiH već upozoravao, radi se o prijedlogu zakona koji se suprotstavlja međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine direktno usmjerenom protiv interesa građana i javnog interesa u cjelini, jer će građanima biti onemogućeno da prijavljuju sukob interesa, a javni zvaničnici će praktično biti potpuno zaštićeni.

Predloženim rješenjem se u potpunosti obesmišljava institut sukoba interesa, a proceduralni dio prijedloga zakona predviđa potpuno apsurdna rješenja, prema kojim bi praktično bilo nemoguće sankcionisati kršenja zakona.

Kako je TIBiH ranije upozoravao, Prijedlog zakona omogućava javnim zvaničnicima i da se nesmetano angažuju u privatnim preduzećima, te se privatni interes pretpostavlja javnom.

Također, umjesto da se pooštri kaznena politika, zakon predviđa samo novčane kazne za počinioce, koje, u poređenju s mogućnostima koje prijedlog zakona daje javnim zvaničnicima za stjecanje ogromne lične dobiti, imaju samo simboličan karakter.

Osim što je predloženo zakonsko rješenje katastrofalno po odredbama koje predviđa, sam dosadašnji postupak njegovog usvajanja bio je na granici legalnosti i odvijao se u potpunoj tajnosti. Direktnu odgovornost za ovaj neprihvatljiv i netransparentan potez snosi Ministarstvo pravde BiH, kao ovlašteni predlagač.

TIBiH će od Parlamentarne skupštine BiH zatražiti organiziranje javne rasprave te očitovanje Venecijanske komisije u ovom slučaju kako bi se u drugom dijelu procedure drastično izmijenila neprihvatljiva rješenja koja sadrži usvojeni prijedlog.