Građani pitaju
0

Tramvaj zvani čežnja za stanovnike Kasindolske

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
"Kad će biti otvoreno odavno postavljeno tramvajsko stajalište u blizini Kasindolske ulice u općini Ilidža", glasilo je pitanje našeg čitatelja. Odgovor smo, logično, potražili u GRAS-u, no naišli smo na iznenađenje.

Samira Kadić iz Službe za odnose s javnošću tog preduzeća nas je gotovo "ubijedila" da se ne radi o tramvajskom, već "vjerovatno o autobuskom stajalištu", jer su, kako je kazala, sva tramvajska stajališta postavljena i u funkciji. Ona nas je uputila na Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, gdje smo "saznali" da se, da usput informišemo i Kadićevu, ipak radi o tramvajskom stajalištu.

"Direkcija za puteve KS je na osnovu projekta Općine Ilidža, u sklopu rekonstrukcije ulice Rustempašina, izgradila dio tramvajskog stajališta. Projektom nije riješen sigurnosni aspekt kao što je usmjeravanje pješaka, postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, uređenje pješačkog prilaza te semaforizacija raskrsnice, za što je potrebna i saglasnost MUP-a. To znači da Općina Ilidža treba doraditi projekt i pribaviti saglasnosti kako bismo izdali odobrenje za korištenje tramvajskog stajališta", rečeno nam je u Ministarstvu.

Dodali su da troškove projektovanja, izgradnje i održavanja pješačkog prilaza treba snositi Općina, te kako su građani posebno zainteresovani za ovo stajalište otkako je postavljen sistem kontrole naplate na tramvajskom terminalu Ilidža.