Svjedok na suđenju Savi Babiću
0

Traktorom prevožena tijela iz hangara u Bratuncu

FENA
Na suđenju Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je traktorom prevozio tijela iz hangara u blizini Osnovne škole "Vuk Karadžić" do jame u Redžića-polju u istoj općini.

Nekadašnji pripadnik Civilne zaštite u Bratuncu Dane Lončarević, izjavio je da su ga, nakon što se pokvario kamion kojim su prevožena tijela, pozvali da traktorom odveze devet tijela iz hangara.

"Dvije ture sam odvezao u Redžića-polje, devet muslimanskih tijela. Naredbu je dao Dragan Mirković, a odvezao sam ih do jame gdje su pokopani. U hangaru su bili oni koji su tovarili ljude, njima su bile maske na glavama i imali su plastične rukavice", prisjetio se Lončarević.

On je dodao da je Mirković bio komandir Civilne zaštite.

Svjedok je kazao da su tijela ljudi koja je prevozio, kao i ona koja je vidio kod jame, bila u vrećama.

Tužilaštvo tereti Babića da je u maju 1992. kao komandir Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u Školu ''Vuk Karadžić'' u Bratuncu.

Kako stoji u optužnici, oko 400 zatvorenih civila živjelo je u strahu za svoj život.

Svakodnevno su bili premlaćivani i mučeni, a više desetina civila je ubijeno ili su umrli zbog uvjeta u školi u kojima su boravili.

Svjedok Lončarević je naveo da je civilna policija osiguravala ulaz u školu i da se u aprilu 1992. godine nije moglo prići ovom objektu.

On je kazao da je od Mirkovića čuo da je Savo Babić, kojeg je poznavao i prije rata, komandir Vojne policije, navodi BIRN- Justice Report.