Htjeli vi to ili ne
0

Trajno isključenje iz sistema centralnog grijanja nije moguće

Piše: A. Džaferović
Isključenje iz sistema centralnog grijanja za domaćinstva u BiH nije izvodivo. Kao prepreku gradske toplane uglavnom navode tehničke nemogućnosti i položaj ostalih korisnika u sistemu.

Bez obzira na to možete li, ili ne, plaćati visoke račune za centralno grijanje, nemate izbora. Ukoliko vam je palo na pamet da sami uvedete ekonomičniji način zagrijavanja vašeg stambenog prostora, to slobodno možete zaboraviti.

Kako objašnjavaju u preduzeću Toplane Sarajevo korisnik može zatražiti privremeno isključenje, ako se u njegovom stanu desi neka vanredna situacija, a kao primjer navode požar ili eksploziju. No, korisnik mora nastaviti preuzimanje toplotne energije kada domaćinstvo ponovno postane uslovno za život.

Privremeno isključenje uz plaćanje 40 posto računa

I u tom slučaju dužni ste plaćati dio cijene u iznosu od 40 posto koji se odnosi na zakup kapaciteta, njegovo funkcionalno održavanje i indirektno minimalno zagrijavanje, gubitak toplote u instalacijama grijanja objekta, kao i povećane troškove u cilju osiguravanja kvalitetnog zagrijavanja stanova koji nisu isključeni.

"Korisnik koji želi privremeno isključenje sa sistema centralnog grijanja mora imati izmirene sve obaveze prema Toplanama, zatim je dužan plaćati račun u iznosu od 40 posto od mjesečnog zaduživanja te snositi troškove isključenja i uključenja", kazao je za Sarajevo-x.com šef kabineta direktora Ženja Ljubuškić.

Svako samoinicijativno isključenje sa sistema centralnog grijanja je protivno navedenim zakonskim propisima i protiv pekršilaca Toplane Sarajevo podnose prijave komunalnoj inspekciji.

Trajno isključenje iz sistema centralnog grijanja nije moguće ni u Banjoj Luci. Žaklina Mijatović, glasnogovornica preduzeća Toplana Banja Luka pojašnjava da korisnici mogu zatražiti privremeno isključenje, i to isključivo u periodu do 15. aprila do 15. oktobra, odnosno van grijne sezone.

Tehničke nemogućnosti

"Kada se sistem napuni vodom, nema isključenja. U domaćinstvima u kojima je sistem jednocijevni i u kojima se cijev može fizički odvojiti od radijatora, isključenje je moguće i u grijnoj sezoni. Međutim, 90 posto naših korisnika je na dvocijevnom sistemu", kaže Mijatović za Sarajevo-x.com

Korisnik se izvan grijne sezone može sam isključiti iz sistema, ali mora obavijestiti Toplane kako bi im prestali slati račune za grijanje. U toku grijne sezone samoinicijativno isključenje je nemoguće iz tehničkih razloga. Ukoliko bi neko to i učinio, napravio bi poplavu. Mijatović ističe da imaju mali broj zahtjeva za isključenje. Ove godine svega 400, što ne čini ni dva posto ukupnih korisnika.

Tehnički razlozi onemogućavaju i Tuzlacima da eventualno uvedu svoje grijanje. Direktor preduzeća Centralno grijanje Nevres Arnautović pojašnjava da se jedna zgrada posmatra kao energetska cjelina.

"Ako bi se htjeli isključiti iz sistema onda bi čitav jedan ulaz morao podnijeti zahtjev, a to je teško izvodivo", kaže Arnautović.