BiH
3

Trajna rješenja čeka 65.000 izbjeglih iz BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis.ba
Foto: Arhiv/Fotoservis.ba
U BiH vratilo se 1,1 milion izbjeglih i interno raseljenih osoba, uključujući i gotovo pola miliona tzv. manjinskih povratnika, a izvan njenih granica, kako se procjenjuje, još boravi oko 400.000 izbjeglih od kojih 65.000 čeka trajna rješenja.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 20. juna - Svjetskog dana izbjeglica kažu da gotovo 75 posto izbjeglih, kojima su potrebna trajna rješenja, živi u susjednim zemljama.

Iz Ministarstva napominju da je preostalo više od 100.000 interno raseljenih osoba za koje prioritetno treba pronaći trajna i održiva rješenja, a da su mnogi od njih ugroženi, traumatizovani i da žive u nehumanim uslovima.

Od 1992. do 1995. godina BiH je napustilo približno 2,2 miliona osoba, što čini više od polovine prijeratnog domicilnog stanovništva. Među njima, više od milion je zatražilo izbjegličku zaštitu u više od 100 zemalja širom svijeta. U isto vrijeme, gotovo milion osoba interno je raseljeno u BiH.

Iz Ministarstva ističu da oko 2.700 porodica i dalje živi u kolektivnim centrima, a približno toliko živi u mjestima povratka bez električne energije.

Prijeratnim vlasnicima i nosiocima stanarskih prava vraćeno je više od 220.000 ličnih imovina, što čini stopu provođenja imovinskih zakona od oko 99 odsto. Zbog postignutih rezultata na ovom planu, BiH se smatra izuzetnim primjerom, ne samo u regionu nego i šire.

Ponovo je izgrađeno više od 330.000 stambenih jedinica sa rehabilitacijom komunalne i socijalne infrastrukture.

U povratak u BiH od 2003. do 2010. godine uloženo je gotovo milijardu KM, od čega 400 miliona u stambenu obnovu, a više od 500 miliona u komplementarne mjere održivosti.

Domaća budžetska izdvajanja za povratak premašuju međunarodno finansiranje i u stalnom su porastu, te nema sumnje da je postignut velik i vidljiv napredak u provođenju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju.

BiH je s ciljem prevazilaženja mnogih pitanja na dobrobit ove kategorije stanovinika, osim budžetskih i donatorskih sredstava, angažovala značajne kredite, budući da kompletno provođenje Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim licima ostaje suštinsko pitanje i preduslov trajne stabilnosti i mira u regionu.