Društvo treba reći NE korupciji
0

Tragom policijske akcije Bingo u Brčkom

Sponzorirani članak
Među najaktuelnijim pozitivnim primjerima policijske koordinirane borbe protiv korupcije, savremene pošasti koja izjeda bh. društvo, ističe se akcija Bingo koju je u oktobru 2011. godine realizirala Policija Brčko Distrikta, u saradnji sa drugim sigurnosnim agencijama.

"Realizovano je ukupno 14 naredbi za pretres 26 lokacija, protiv 14 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti", objašnjava akciju Bingo Goran Lujić, šef Policije Brčko distrikta.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ističe da je korupcija definitivno najveći problem u BiH te da ima samo riječi hvale za policijsku akciju.

"U ovoj akciji su lišeni slobode istaknuti zvaničnici Vlade Brčko Distrikta, što pokazuje da policija u BiH odgovorno radi svoj posao i da u njenom radu nema povlaštenih", kaže ministar Ahmetović.

Stefan Feller, šef Policijske misije EU u Bosni i Hercegovini, ističe da je policija napravila korak naprijed, ali da u borbi protiv korupcije društvo kao cjelina treba reći "ne" toj pošasti.

"Nije dovoljno dobro boriti se protiv korupcije tako što ćete uhapsiti počinitelja, treba reducirati mogućnosti da se korupcija desi, uspostaviti takve vrijednosti u društvu koje će reći da ono ne želi prihvatiti korupciju, jer ona oduzima budućnost i stoga društvo kao cjelina treba reći "ne" i podržati policiju i tužitelje u borbi protiv korupcije", naglašava Feller.

Akcija Bingo je pokazala i razvijenu međupolicijsku saradnju u našoj zemlji.

"Vladavina prava u BiH postoji i evo, konkretno u Brčkom su postignuti veoma dobri rezultati, zahvaljujući odličnoj saradnji i zajedničkom radu mnogih sigurnosnih agencija", ističe Lujić.

Ministar Ahmetović također zaključuje da je saradnja između policijskih agencija u BiH dobra i dodaje:

"Mi ćemo u narednom periodu pokušati još više unaprijediti zakonski okvir koji će poboljšati tu saradnju."

Iz Policijske misije Evropske unije poručuju da dijelovi sistema funkcioniraju, ali je potrebno da sistem funkcionira kao cjelina.

"To je ono što mi zovemo institucionalna saradnja. I to se u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku u BiH spominje kao segment koji nedostaje u postojećoj organizaciji sistema, stoga su potrebna daljnja poboljšanja. Ovo je kompliciran i temeljit proces za čiju će provedbu biti potrebno nekoliko godina. Bolje je da počnete odmah", kaže Feller.

Jasno je – borba protiv korupcije ima dvije strane. Jedna potvrđuje da se policijske agencije koordinirano, sve jače, brže i bolje bore protiv kriminala. Druga ukazuje na to da je borba protiv korupcije za sve nas još uvijek veliki izazov, kako za policiju, tako i za svakog pojedinca. Stoga, društvo kao cjelina treba reći "ne" i podržati policiju i tužitelje u borbi protiv korupcije.