BiH
11

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta 28. jula

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru održat će se u nedjelju, 28. jula s početkom u 16 sati, saopćili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o 447. skokovima, na kojima će broj skakača biti otprilike na prošlogodišnjem nivou. Organizatori su uputili pozive zainteresiranim skakačima iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a očekuje se učešće oko 80 skakača.

I ove godine, takmičenje će se održavati u dvije discipline i to skokovi na noge, skokovi na glavu, a održat će se i revijalni skokovi veterana.

U povodu skokova, u subotu i nedjelju, održat će se turnir u tavli, ispijanje kafe iz najveće džezve na svijetu koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda, te bakljada, odnosno skokovi s bakljama kojima će manifestacija biti zatvorena.

Novost ovogodišnje manifestacije je da će skokove ocjenjivati samo jedan žiri, za razliku od proteklih godina kada su skokove ocjenjivali žiri za skokove na noge i za skokove na glavu. Žiri će biti u sastavu Mustafa Jahura, Mirsad Deda Pašić, Emir Balić, Duško Bajević i Željko Džeba.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova sa Starog mosta je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a ostali pokrovitelji su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Mostar, Turistička zajednica HNK-a, BH Telecom, Fortuna tours Mostar te Sportski savez Mostara.

Organizatori su na konferenciji za novinare istaknuli kako će Ministarstvo civilnih poslova u septembru raspisati konkurs za upis mostarskih skokova na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ove godine neće biti direktnog prijenosa skokova na TV stanicama, nego će TV1 u nedjelju navečer prikazati snimak skokova.

Organizatori su pozvali sve zainteresirane da u što većem broju dođu i poprate uživo ovogodišnje mostarske skokove.