BiH
10

Tradicionalni recept širenja pozitivnih priča na 12. Vaša(r)u ideja u sarajevskom Meeting Pointu

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Udruženje za kreativno učenje PLUS organiziralo je večeras u kinu Meeting Point dvanaesti put Vaša(r) ideja - neformalnu edukaciju o tradicionalnom receptu širenja pozitivne priče.

Riječ je o novim i kreativnim idejama koje su publici prezentirali predavači te im omogućili uvid u provjerene puteve upornosti i neumornog zalaganja za bolje "ja" u "boljem sutra".

Sigurne su one parole koje gledaju na budućnost, a ne definiraju sadašnjost po ko zna koji put - uvjerenje je gimnazijskih profesora i učenika okupljenih u vezi s idejom koja doživljava svoju realizaciju dvanaesti put, a aktuelni gosti su pozitivnim pričama o uspjehu redefinirali granice po kojima se mjere istinska postignuća.

Prvi govornik je bio Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva i autor knjige "Djetinjstvo u rat"u, a potom i Salih Teskeredžić, profesor na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti i produkt dizajner i inovator, te Sandra Muratović, socijalna psihologinja.

Tri nove perspektive, tri različite životne borbe do ostvarenja u konceptu koji pruža Udruženje PLUS nisu zamišljene kao isključive prilike za mlade, već za sve generacije koje su spremne napustiti utemeljene standarde koji se odavno ne propituju, čak ni u formalnom obrazovanju. Govoriti o onome šta je aktuelno – moguće je samo kroz ono što standardizirane forme obrazovanja odavno ne pružaju u školskim klupama, a to je neformalna edukacija, razgovor, napuštanje svih poznatnih parametara i odlazak u svijet preuzimanja odgovornosti za svoje postupke, vlastitu karijeru i razvoj ličnosti.