BiH
30

Tradicionalni novogodišnji problem: Kazne za prodaju i upotrebu pirotehnike do 1.200 KM!

Piše: N. J.
Pred novogodišnje blagdane svake se godine iznova ponavlja priča o prodaji i upotrebi pirotehnike, a policija ovih dana ima uobičajeno puno posla u vezi sa ovim problemom.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U Kantonu Sarajevo policija je na ovom planu počela djelovati još od 6. decembra, a akcija će trajati do 15. januara. Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić za Klix.ba je kazao da policijske jedinice "pokrivaju" trgove i ulice, kao i mjesta u blizini škola na kojima se prodaje pirotehnika, te prate osobe koje se bave tim poslom, a sve s ciljem prevencije upotrebe pirotehnike u ovim blagdanskim danima.

"Kazne za prodaju i upotrebu pirotehnike su od 300 do 900 maraka, a ukoliko ih počini maloljetnik, onda se kazna može izreći i njegovim roditeljima, odnosno starateljima, u iznosu 400 do 1.200 KM. Naš cilj, međutim, nije primarno da izdajemo prekršajne naloge, već da smanjimo ili spriječimo upotrebu pirotehnike, posebno jer smo u proteklom periodu imali više teških povreda ruku i lica usljed paljenja tih sredstava", rekao je Nefić.

Predavanja po školama

Pojašnjava kako je za nelegalnu prodaju pirotehnike nadležna inspekcija, ali da je nuđenje, prodaja i paljenje pirotehničkih sredstava na ulici u nadležnosti policije.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Moram istaći da je u zadnje dvije-tri godine upotreba pirotehničkih sredstava smanjena u KS, kao i da su policijski službenici i ove godine održali predavanja po školama o štetnosti i opasnostima pirotehnike. Također, planirali smo i zajedničke patrole sa inspektorima, s ciljem suzbijanja prodaje pirotehnike", rekao je Nefić, dodajući kako su policajci u KS prošle godine zaplijenili desetke hiljada pirotehničkih sredstava, te izdali između 40 i 50 prekršajnih naloga u vezi s tim.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka u decembru provodi kampanju pod nazivom "Petarde nisu igračke" i "Ne dozvolimo da smijeh pretvori u krik". U okviru akcije pripadnici Centra održali su edukativna predavanja u 57 osnovnih i četiri srednje škole na području koje pokriva CJB Banja Luka. Policajci su na tim predavanjima upozoravali i informisali djecu o mogućim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava. "CJB Banja Luka apeluje na sve da se uz predstojeće praznike uzdrže od upotrebe oružja i pirotehnike, te pozivamo roditelje da svoju djecu stalno upozoravaju na opasnosti koje vrebaju prilikom upotrebe pirotehnike, posebno jer se zna da smo u proteklom periodu imali više teških i lakših povreda usljed paljenja tih sredstava", rekla je za Klix.ba glasnogovornica CJB Banja Luka Marija Markanović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ona dodaje kako su propisane kazne od 1.000 do 5.000 KM za sve one koji bez policijskog odobrenja prodaju pirotehnička sredstva, dok su kazne za upotrebu tih sredstava u rasponu 300-900 KM. "Kampanja je imala itekako pozitivan odjek, te već sada možemo reći da imamo znatno manje upotrebe pirotehničkih sredstava nego ranijih godina", zaključila je Markanović.

Policija stalno obilazi "kritična" mjesta

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić za Klix.ba je rekla da su policajci u ovom kantonu već počeli sa aktivnostima na suzbijanju prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava uoči novogodišnjih blagdana.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Policajci svakodnevno obilaze ulice, trgove i parkinge ispred tržnih centara gdje je ranijih godina bilo prodaje ovih sredstava. Ipak, moram vam reći da je danas situacija u vezi sa pirotehnikom u našem kantonu puno bolja nego što je to bio slučaj prije tri-četiri godine, kada je bilo praktično nemoguće proći ulicom od petardi. Policijskim akcijama smo postigli da je situacija danas znatno podnošljivija, tako da možemo reći da smo da smo zadovoljni, iako toga još uvijek ima, ali u puno manjoj mjeri nego ranije", kazala je Ahmić.

Ona je dodala kako se u ZDK kazne za korištenje i prodaju pirotehnike se kreću od 150 do 400 KM, ovisno o vrsti prekršaja.