BiH
30

Tradicionalna rudarska manifestacija "Skok preko kože“ održana u tuzlanskom BKC-u

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle večeras je u BKC-u u povodu Dana rudara održana tradicionalna rudarska manifestacija "Skok preko kože“.

Običaj "Skok preko kože“ gaji se na mnogim evropskim rudarskim školama, a taj običaj obilježava se i na RGGF-u Univerziteta u Tuzli. Riječ je o manifastaciji na kojoj se budući rudarski stručnjaci, odnosno brucoši RGGF-a, simbolično primaju u ovo časno zanimanje.

"Večeras održavamo 16. Skok preko kože. Mi smo u ranijem periodu od 1961. do 1984. godine imali 13 ovakvih manifestacija, a onda je došla pauza od 24 godine. Manifestaciju smo obnovili 2010. godine i održavamo je kontinuirano“, kaže Tihomir Knežiček profesor na RGGF-u i dodaje:

"Ceremonijal prijema mladih u rudarski poziv sastoji se iz nekoliko dijelova. Mladi rudari traže brucmajora po gradu, a kada ga pronađu traže od njega da ih povede na Skok preko kože. Skok preko kože simbolizuje preskakanje preko kože u davna vremena iz 17. i 18. vijeka kada su se na rudarskim prostorima kopale jame. Oni koji su htjeli da postanu rudari morali su dokazati svoju hrabrost tako što su preskakali okna prekrivena kožom“, objašnjava profesor Knežiček.