BiH
0

Tradicija klanja kurbana - Blagdan žrtve i dan kada pružamo ruku siromašnima

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kurban-bajram ili Hadži-bajram za muslimane širom svijeta predstavlja jedan od najznačajnijih blagdana u islamskoj tradiciji.

Pored obreda hadža, posebnu čar Kurban-bajram ima i zbog klanja kurbana, odnosno, kako to datira u islamskoj tradiciji, ovna, koze, jarca, krave ili deve. Kurban predstavlja vrstu ibadeta koja podrazumijeva žrtvu određene vrste životinje s ciljem približavanja Allahu dž.š.

Viši asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, mr. sc. Esmir M. Halilović u razgovoru za Klix.ba je govorio o vrijednostima Kurban-bajrama, ali i o kurbanu i raspodjeli kurbanskog mesa.

"Nalazimo se u danima Kurban-bajrama koji je jedan od dva najznačajnija blagdana za muslimane cijelog svijeta. Svi muslimani su ujedinjeni u ovom velikom blagdanu u kojemu se očituju vjera u Allaha i predanost Njemu. Kurban-bajram jeste Bajram žrtve, on simbolizira našu spremnost da žrtvujemo nešto od svoga imetka u korist drugih ljudi: naše porodice, naših komšija, posebno siromašnih i onih koji nemaju. S toga upravo kažemo da je Kurban-bajram socijalni praznik par exelance", kazao je Halilović.

On je dodao da su se ljudi svih vremena dijelili na dvije kategorije, oni koji imaju i oni koji nemaju.

"Nažalost, i mi se sada u BiH nalazimo u periodu kada se jaz između ovih prvih i ovih drugih sve više produbljuje, a to neumitno vodi u socijalne nemire, nestabilnost...", dodao je Halilović.

Kurban, prema Halilovićevim riječima, treba promatrati kroz prizmu njegovog potencijala da ujedini i bogate i siromašne u jedinstvenim safovima na Bajram-namazu.

"Cilj ovog blagdana je da poduči one koji imaju, da je kurban njihova dužnosti, i to ne jedina, spram onih koji nemaju, a Uzvišeni Allah će ih pitati za to", dodaje on.

Kurban u vidu ovce, ovna, koze, jarca, krave ili deve mora biti zdrav i bez ikakvih mana koje umanjuju njegovu vrijednost.

"Ukoliko se kolje veći kurban u njemu se ujedinjuje sedam osoba i to ih posebno veže i uči zajedništvu. Meso se potom dijeli na tri dijela: sebi i svojoj porodici, komšijama i prijateljima, dok treći dio ide siromašnima", kazao je Halilović za Klix.ba

Muslimani za vrijeme Bajrama obilaze svoju rodbinu, prijatelje i komšije i svi se druže i vesele te tako učestvuju u jedinstvenom događaju u svjetskoj historiji, koji datira još od Ibrahima a.s, a kojim se za konačan cilj približavaju Allahu dž.š.