ZOI '84 predstavio izvještaj
0

Torabi zaradio preko 100.000 KM samo na ulaznicama

Sarajevo-x.com
Torabi na seanci (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Torabi na seanci (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Marokanski icjelitelj Mekki Torabi boravio je u Sarajevu u periodu od 4. oktobra do 27. novembra, a na njegove seanse u dvorani Juan Antonio Samaranch svakodnevno su hrlile hiljade ljudi. Samo na ulaznicama koje su se prodavale po cijeni od 1 KM, Torabi je zaradio preko 100.000 KM.

Preduzeće ZOI '84 mjesec dana nakon odlaska icjelitelja, koji je tvrdio da ima nadljudske moći izlječenja, predstavilo je detaljniji finansijski izvještaj.

Kao što je javnost i slutila, Mekki Torabi nije besplatno "liječio" očajne Bosance i Hercegovce, ali i brojne građane iz susjednih zemalja.

Samo zahvaljujući ulaznicama koje su koštale 1 KM (za sve, osim za osobe u invalidskim kolicima) Torabi je zaradio 103.121,74 KM.

Novac je uplaćen na račun njegovog predstavnika Asada Sabe Ajela, Iračanina koji živi u Hrvatskoj. Sabo je prije odlaska iz Sarajeva tvrdio da su 55.000 KM dali pojedinim organizacijama, među kojima su "Oaza" i porodice šehida, i dodao je kako će novac donirati i Uruženju slijepih i Zavodu Pazarić.

Kako saznajemo, Zavodu Pazarić je donirao 3.000 KM, a Udruženju slijepih Kantona Sarajevo 5.000 KM.

Prema izvještaju ZOI-ja na račun Asada Sabe je za period od 4. oktobra do 27. novembra 2010. doznačeno 103.121,74 KM, za porez na dohodak izdvojeno je 12.488,13 KM, a ZOI '84 je za saniranje šteta u dvorani J. A. Samaranch, gdje su vršene seanse, platio 4.154 KM.

Za Porez na dodanu vrijednost je izdvojeno 70.880 KM.

Torabija su za njegovog boravka u Sarajevu posjetile stotine hiljada ljudi. Marokanac tvrdi da posjeduje nadljudske sposobnosti i da zahvaljujući energiji koju prima sa pet planeta i od bića koja podsjećaju na kornjače liječi karcinom, dijabetes i "bolesti od đavola".

I premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je marokanskog iscjelitelja i uz prigodan poklon mu u ime građana zahvalio što je velikom broju ljudi vratio osmijeh na lice.