BiH
7

Toplotni val zahvatio BiH: U Mostaru danas 36 stepeni!

Klix.ba
(Foto: Aldin Ljubunčić/Klix.ba)
Visoke temperature stigle su i u našu zemlju, a najviša temperatura zabilježena je u 14 sati u Mostaru, Višegradu i Čapljini, gdje je bilo 36 stepeni celzija.

Mostarci su spas potražili u baštama kafića i na obali Neretve, gdje su se rashlađivali u hladnoj rijeci. Visoke temperature su zabilježene i u drugim dijelovima BiH. Tako je u 14 sati u Zenici izmjereno 35 stepeni, u Bijeljini, Doboju, Prijedoru i Stocu izmjerena su 34 stepena, u Sarajevu je zabilježena temperatura od 32 stepena, a na Bjelašnici 17 stepeni.

Toplotni val će se zadržati narednih četiri ili pet dana, uz moguće kratkotrajne pljuskove, koji neće pretjerano utjecati na pad temperature. Ljekari preporučuju građanima da se drže klimatiziranih prostorija i unose dovoljno tekućine.

Potrebno je uzimati laganu prehranu, uz manje i češće obroke te mnogo sezonskog voća i povrća. Ne preporučuje se izlazak vani, a ako se mora izaći onda treba hodati sjenovitom stranom ulice. Glava treba biti zaštićena kapom ili šeširom, a oči sunčanim naočalama i zaštitom od izvora jake svjetlosti. Odjeća treba biti lagana, prozračna i svijetla, od lanene i pamučne tkanine.