BiH
0

Toplotni val zahvatio Balkan: U Rumuniji umrlo pet osoba

FENA
Petero Rumuna umrlo je u ovoj sedmici od toplotnog vala koji je zahvatio dijelove Balkana gdje su temperature dostigle 42 stepena Celziusa, izazivajući požare, nestašice struje i prekide u saobraćaju. Očekuje se da kod hrvatske obale temperature mora dostignu rekordnih 30 stepeni Celziusa u narednim danima, javio je Reuters.

"Pet osoba je umrlo od vrućina. Toplotni val mogao bi trajati do 27. jula", izjavio je novinarima rumunski ministar zdravstva Eugen Nikolaesku.

Raniji toplotni val u junu odnio je 30 života u toj crnomorskoj državi tokom dvosedmičnog perioda i spržio je hiljade hektara obradivih površina, teško pogađajući usjeve žitarica te zemlje.

U glavnom gradu Srbije, Beogradu, vlasti su poslale dvije cisterne s vodom po užarenim tačkama kao što su autobuske i željezničke stanice, tražeći od građana da piju što više vode i da vlaže svoje glave kako bi izbjegli toplotne udare.

Zvaničnici su zabranili prodaju jaja na pijacama i upozorili su protiv plivanja u jezeru Ada Ciganlija jer su razlike u temperaturama između zraka i vode kod nekoliko plivača izazvale srčane udare i smrt.

Televizijski snimci Bukurešta prikazali su ljude s bocama s vodom kako se kriju pod drvećem u gradskom centru. Vlasti su također podigle šatore širom većih gradova kako bi nudile vodu i medicinsku pomoć.

Vozovi koji si stizali u Bukurešt javljali su o zakašnjenjima izazvanim ograničenjima brzine uvedenim od vlasti iz straha da bi vrućina mogla dovesti do kvarova na šinama i prevrtanja vozova.

Pad nivoa voda u albanskim hidroelektranama izavao je redukcije struje do 14 sati dnevno i također je uticao na snabdijevanje vodom, koje zavisi od električne energije koja pokreće pumpe za vodu.

U glavnom gradu Tirani, ljudi su prikupljali šestolitarske plastične kontejnere i punili ih u javnim parkovima.

O šumskim požarima javljeno je u Makedoniji i u djelovima pokrajine Kosovo. Najveći kosovski vodopad u gradu Klini presušio je po prvi put od 1965.