BiH
7

Toplotni val: Do kraja jula temperature i do 40 stepeni

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosnu i Hercegovinu zahvatio je toplotni val, tako da će građani u narednom periodu konačno moći uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama. Meteorolozi kažu da se izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti 40 stepeni Celzija, mogu očekivati narednog ponedjeljka ili utorka.

Meteorolog i klimatolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je za agenciju Anadolija da je pred nama duži period stabilnog i toplog vremena, a temperature će svaki dan rasti pomalo.

“U utorak će temperature dostići visoke vrijednosti, u centralnoj Bosni će biti oko 35 stepeni ili nešto malo više, a u Mostaru i dolini Neretve će biti i do 40 stepeni, pa možda i nešto malo iznad”, pojasnio je Majstorović.

No, to nisu temperaturni rekordi za ovo doba godine. Prema Majstorovićevim riječima, ranijih godina bilježene su puno više temperature u julu.

“Jučer je prvi put u ovom mjesecu živa prešla 30 stepeni”, istakao je Majstorović i dodao da do kraja mjeseca neće biti padavina.

Danas je u BiH u podnevnim satima najtoplije bilo u Mostaru, gdje su zabilježena 32 stepena, dok je u glavnom gradu Sarajevu bilo 26 stepeni.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) javio je da je i u Hrvatskoj pretežno sunčano, vruće i sparno.

"Najviša dnevna temperatura će do kraja dana iznositi od 29 do 34 stepena", navodi se iz DHMZ-a.

Što se tiče Srbije, danas je najtoplije u Beogradu, ali je izuzetno toplo i u NIšu, Negotinu i Novom Sadu, saopćeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. U navedenim gradovma temperature su iznad 33 stepena, a najniža je na Kopaoniku, 20 stepeni.

Sunčano i veoma toplo je i u Crnoj Gori. Prema informacijama iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u ovoj zemlji se temperature kreću od 26 do 37 stepeni.

Visoke temperature zabilježene su i u Makedoniji, a očekuje se da će danas živa ići i do 37 stepeni. Iz Hidrometeorološkog centra Makedonije navode da će visoke temperature biti nastavljene i sljedeće sedmice te da će ići i do 40 stepeni.

Odgovorni ljekar smjene u Hitnoj službi Kantona Sarajevo, prim. dr. Tihomir Bera, upozorio je građane da, ukoliko nisu radno aktivni, dakle ne moraju ići na posao, svoje dnevne obaveze završe do 11 sati, ili da ih rade iza 18 sati.

“Između 11 i 18 sati su najviše temperature, UV zračenje je najjače. UV zračenje mnogo šteti koži, tako da se ona mora zaštititi kremama sa visokim faktorom zaštite”, pojasnio je dr. Bera.

On je upozorio da se moraju zaštiti i oči, koje su veoma osjetljive na UV zračenje, a kapom ili šeširom glava.

Savjet je da se konzumira voće i povrće, a ukoliko se spremaju mesni obroci, oni se trebaju odmah konzumirati.

Prema riječima dr. Bere, prosječni broj intervencija u kantonalnoj hitnoj službi se kreće od 450 do 500, a u ova dva dana nije bilo više intervencija zbog visokih temperatura.