Projekt Općina centar
0

Topli obrok za 173 starije i iznemogle osobe na adresu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar priprema novi projekt pomoći starijim i iznemoglim osobama u stanju socijalne potrebe o kojima se nema ko brinuti, rekao je pomoćnik načelnika za lokalnu samoupravu i član Štaba CZ Općine Centar Adil Katica.

Konstatovao je da su na području 15 mjesnih zajednica registrovana 173 buduća korisnika te vrste pomoći.

"Tu evidenciju sačinili smo na području cijele općine, koju smo usaglasili s podacima Službe za rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Centar, da bismo u saradnji s kuhinjama Crvenog križa i Narodnom kuhinjom ''Stari Grad'' obezbijedili topli obrok, koji bi volonteri nosili starim i iznemoglim osobama na kućnu adresu", kazao je Katica.

Naglasio je i to kako je Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar u saradnji s Narodnom kuhinjom ''Stari Grad'' tokom proglašenog stanja prirodne nesreće na području Kantona Sarajevo, od 4. do 22. februara, osigurala i podijelila 175 paketa s hranom za najugroženije stanovništvo centralne gradske općine.

"Podjela pomoći bila je najteža u rubnim dijelovima općine Centar, koji su bili najviše pogođeni snježnim padavinama, pa smo angažovali članove planinarskih društava ''Centar'', ''Žica'' i ''Runolist'' te članove Kluba spasavalaca 2000, koji su odnijeli hranu porodicama u zametenom dijelu Nahorevskih brda (prema Skakavcu) te Donjih Mrkovića", ističe Katica.

Zahvaljujući adekvatnoj reakciji Štaba CZ Općine Centar, tokom trajanja vanrednog stanja, niko od osoba s područja općine Centar nije umro od gladi ili hladnoće.

Podsjetio je da je komandant Općinskog štaba CZ načelnik Općine Dževad Bećirević od prvog dana nevremena s interventnim timom, uz pomoć mehanizacije učestvovao u probijanju puteva do odsječenih dijelova općine Centar - Nahoreva, Poljina, Nahorevskih brda, Mrkovića, gdje su odneseni i neophodni lijekovi hroničnim bolesnicima.