BiH
289

Topli dom za četiri romske porodice: Uručeni ključevi stanova na Gorici

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Gorica, na lokalitetu Crnog Vrha, danas su otvorene dvije kuće sa po dva stana u koje će useliti četiri romske porodice.

Jedna od novih stanarki je Džemila Zahirović zajedno sa svoje dvoje djece i suprugom.

"Uslovi za dodjelu stana bili su potvrda da smo socijalno ugroženi i da imamo neuslovan prostor u kojem živimo. Ljudi su došli i vidjeli kako živimo tako da su nam dali novi dom. Ovo je fenomenalan dan, obišla sam prostorije kojim se radujem. Također, radujem se što ću djeci osigurati novi život", rekla je Zahirović.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, istakao je važnost projekta "Akcija Roma" u okviru kojeg su stambene jedinice izgrađene.

"Ovo je projekat Evropske unije vrijedan 2,5 miliona eura i implementira se u cijeloj Bosni i Hercegovini. Stambeno zbrinjavanje Roma je veoma važno, ali važnije je osiguranje njihovog prava i odgovarajućeg učešća te integracije u cjelokupne društvene tokove", rekao je Daviddi.

Podsjećamo, izgradnja je provedena u okviru projekta "Akcija Roma" za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa.

Projekat finansira Evropska unija uz sufinansiranje lokalnih vlasti s 545.037 eura. U okviru ovog projekta ukupno će biti izgrađene ili obnovljene ukupno 152 stambene jedinice za romske porodice na području cijele BiH.