BiH
0

"Toplane" spremne za sezonu grijanja

FENA
Preduzeće "Toplane" u tehničkom smislu spremno je za novu sezonu grijanja koja zvanično počinje 15. oktobra, a za nesmetan rad sistema i kontinuirano zagrijavanje stanova važno je da svi građani redovno izmiruju obaveze.

Ovo je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji preduzeća "Toplane“ u povodu zvaničnog početka nove sezone grijanja u Sarajevu.

Rukovodstvo "Toplana" istaknulo je da ukupan dug građana prema tom preduzeću iznosi oko 61 milion KM, što umnogome otežava njihov rad. Trenutni sistem snabdijevanja građana ne dozvoljava isključivanje iz sistema neredovnih platiša tako da se oni redovno griju.

Rukovodstvo "Toplana" saopćilo je danas da bi ukoliko dođe do porasta cijene gasa u dogledno vrijeme mogao biti upućen zahtjev Vladi KS-a za korekciju cijena i njihovih usluga da bi zaštitili opstojnost te firme, ali i izrazilo nadu da do toga ipak neće doći.

KJKP "Toplane" Sarajevo tokom ljeta su sva postrojenja adekvatno pripremili za novu sezonu. Izvršena je rekonstrukcija krovnih konstrukcija, zamjena dotrajale distributivne mreže, a rađeno je i na uvođenju mjerača utroška toplotne energije ispred objekata. To bi značilo plaćanje prema utrošku.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovao je i predstavnik resornog kantonolnog ministarstva Jovo Andrić koji je istaknuo da će ove sezone grijanje biti kvalitetno i iskoristio priliku da pozove građane da redovno izmiruju obaveze i tako doprinesu nesmetanom radu sistema.

KJKP "Toplane" Sarajevo sezonu grijanja započeli su 18. septembra zagrijavanjem stanova u jutarnjim i večernjim satima, a zvanična sezona grijanja počinje 15. oktobra.