BiH
11

Toplane Sarajevo: Ukinuli smo dvije "bombe" u centru grada

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zgrada pravosudnih institucija u Sarajevu (Palata pravde) od danas se zagrijava putem sistema KJKP Toplane Sarajevo, a uskoro bi u grijni sistem trebala biti uključena i zgrada Narodnog pozorišta.

Radovi su obuhvatali rekonstrukciju postojeće toplovodne trase u dužini od 120 metara u postojećem betonskom kanalu, polaganje 130 metara nove toplovodne trase, polaganje 80 metara nove toplovodne trase, što je podrazumijevalo polaganje cijevi ispod mosta Čobanija, polaganje 150 metara nove toplovodne trase od mosta Čobanija do objekta Palate pravde, kao i 80 metara nove trase u objektu te polaganje 70 metara dužnih nove toplovodne trase od mosta Čobanija do zgrade Narodnog pozorišta.

“Ukinuli smo dvije 'bombe' u centru Sarajeva. Postojeće kotlovnice su radile sa privremenim dozvolama i radile su na naftu. Stavili smo pod kontrolu kompletan proces grijanja u ovim institucijama, povećali smo kapacitet kotlovnice u Palati pravde na koju smo priključili nove objekte. Očekujemo i zahtjeve od drugih objekata da se priključe na ovu kotlovnicu, a Narodno pozorište će biti uključeno u sistem u narednih deset dana“, rekao je direktor Toplana Admir Džubur za Klix.ba.

U objektu zgrade pravosudnih institucija je završena i rekonstrukcija priključnog mjesta i ugradnja mjerača toplote na osnovu kojih će se vršiti fakturisanje toplotne energije.

Probno pogonsko funkcionalno puštanje sistema centralnog zagrijavanja se odvija od 10. novembra, kao preduslov puštanja u pogon sistema centralnog zagrijavanja za objekat pravosudnih institucija.

Među zvanicama svečanog puštanja kotlovnice u rad bio je i Muhamed Kozadra, ministar finansija i v. d. premijera Kantona Sarajevo koji je istakao značaj dobro urađenog posla.

“Ovo je primjer na koji način treba raditi i graditi, a pogotovo u urbanoj gradskoj zoni. S ovim projektom se godišnje štedi preko 500.000 litara lož ulja u prostorima pravosudnih institucija i Narodnog pozorišta. Čestitam Toplanama na apsolutno perfektnoj realizaciji čitavog projekta. Čestitam korisnicima, Sudu, zatvoru i Pravnom fakultetu koji se nalaze u ovom objektu“, rekao je Kozadra.

Projekat priključenja zgrade pravosudnih institucija i zgrade Narodnog pozorišta na sistem centralnog zagrijavanja je finansirao Kanton Sarajevo putem Vlade Kantona tj. Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša sa 600 hiljada KM, kao i KJKP Toplane Sarajevo. Ukupna vrijednost investicije bila je 850 hiljada KM.