BiH
17

Toplane Sarajevo: Nerealno je očekivati smanjenje cijena centralnog grijanja

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz KJKP Toplane Sarajevo smatraju da u narednom periodu ne treba očekivati smanjenje cijene centralnog grijanja, s obzirom na povećanje cijena prirodnog gasa, a da Vlada Kantona Sarajevo pri tome nije odobravala povećanje i usklađivanje cijena energenata od 2007. godine.

Odluku o poskupljenju centralnog grijanja utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje je formirala.

"Iako su se cijene gasa kao osnovnog energenta u prethodnom periodu konstantno povećavale više puta, Vlada Kantona Sarajevo nije odobravala promjenu tj. povećanje cijene centralnog grijanja od decembra 2007. godine", rekli su iz KJKP Toplane Sarajevo.

S obzirom na to da gas učestvuje sa 69 posto u ukupnim troškovima preduzeća, iz Toplana su istaknuli da bi situacija sa cijenama grijanja bila mnogo gora da nije bilo posljednjeg smanjenja cijene gasa.

"Organi upravljanja Preduzeća su razmatrali kalkulaciju cijene centralnog grijanja na bazi smanjenja cijene prirodnog gasa, te uputili KS prijedlog koji predviđa povećanje cijene centralnog grijanja za oko 20 posto, kako bi preduzeće u narednom periodu poslovalo bez gubitka, te kako bi se osigurala uredna isporuka toplotne energije za sve korisnike Toplana Sarajevo. Raniji prijedlog za povećanja cijene centralnog grijanja, prije posljednjeg smanjenja cijene prirodnog gasa, je predviđao povećanje cijene centralnog grijanja za više od 30 posto, sada taj prijedlog iznosi 20 posto", istaknuto je iz Toplana Sarajevo za Klix.ba.

Iz Toplana su kazali da se zbog nekorigovanja cijena centralnog grijanja shodno cijeni gasa, ni gubici u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti nisu u potpunosti pokrivali, preduzeće je u situaciji da ima gubitak i da nije u mogućnosti u potpuno izmirivati obaveze prema dobavljaču (KJKP Sarajevogas d.o.o.), tako da se cjelokupan sistem centralnog zagrijavanja Kantona Sarajevo može dovesti u pitanje.