BiH
0

Toplane počele zagrijavati 53.000 stambenih jedinica u Sarajevu

FENA
Nakon što su se stekli uvjeti definirani Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, Kantonalno javno komunalno preduzeće "Toplane Sarajevo" jutros je sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije koja zagrijavaju oko 53.000 stambenih jedinica u Kantonu Sarajevo stavilo u funkciju.

Ovo je jutros za Fenu potvrdio šef kabineta direktora "Toplana" Ženja Ljubuškić, dodajući da će dnevni režim zagrijavanja zavisiti od vanjske temperature zraka.

"Još nismo dobili jutarnji izvještaj o eventualnim mogućim negrijanjima, ali potrebno je da prođe određeni period nakon puštanja postrojenja u pogon da bi temperature u stanovima bile adekvatne", pojasnio je Ljubuškić.

Podsjetio je da cjelodnevni režim zagrijavanja počinje 15. oktobra, a do tada će postrojenja "Toplana" zagrijavati stanove shodno potrebama, odnosno u skladu s vanjskom temperaturom zraka.

"Ukoliko temperatura 3. oktobra, bude 20 stepeni neće biti zagrijavanja stanova, ali od 15. oktobra u funkciji će biti cjelodnevni režim zagrijavanja jer je prema Uredbi to zvaničan početak sezone grijanja koja traje do 15. aprila", dodao je Ljubuškić.

Sezona grijanja može početi ranije ukoliko dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura zraka, prema zvaničnim podacima Hidrometeorološkog zavoda, bude ispod 12 stepeni celzijusa, a s obzirom na to da su se ti uvjeti stekli postrojenja su puštena u funkciju.

Osnovni energent koji "Toplane" koriste je prirodni gas i sva postrojenja rade na taj energent kojeg ima dovoljno za ovaj režim zagrijavanja, potvrdio je Ljubuškić.

Shodno Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama, za održavanje kućnih instalacija nadležan je upravitelj kojeg korisnici trebaju kontaktirati u slučaju eventualnih negrijanja na pojedinim adresama zbog kvarova na unutrašnjim instalacijama ili ispuštanja vode.

  • U slučaju havarija ili hitnih intervencija potrebno je u tim slučajevima kontaktirati dežurnu ekipu "Toplana" na broj telefona koji se nalazi na poleđini svakog računa ili na web stranici preduzeća - istaknuo je Ljubuškić.