Pred početak grijne sezone
0

Toplane neplatišama isključuju grijanje

Piše: A. Karadža
Nova grijna sezona u Kantonu Sarajevo počinje najkasnije 15. oktobra, s tim da može početi i ranije u slučaju da tri dana zaredom temperatura vazduha, prema podacima Federalnog hidro-meteorološkog zavoda bude 12 stepeni Celzijusa i niža.

"Sva naša postrojenja za grijanje su spremna za rad od 20. septembra ove do 15. maja naredne godine. KJKP Toplane spremno dočekuje početak nove grijne sezone", rekao je za Sarajevo-x.com Želja Ljubuškić, šef kabineta direktora KJKP Toplane.

Kako je on rekao, KJKP Toplane preko toplifikacionog sistema grijanje obezbjeđuje za približno 47.600 stambenih jedinica i oko 2.150 poslovnih prostora. Toplane zagrijavaju 16 vrtića, 18 osnovnih i devet srednjih škola.

Određen broj korisnika svoje obaveze ne izvršavaju redovno pa će Toplane u narednom periodu krenuti u akciju isključivanja grijanja građanima koji ne izmiruju dugove.

"Prvo ćemo krenuti sa isključivanjem korisnika koji su na jednocjevnom sistemu (vertikala prolazi kroz haustor), a zatim će se krenuti u isključivanja korisnika i na dvocjevnom sistemu (vertikala prolazi kroz stan). Jednocjevni sistem je jednostavniji i korisnike je lakše isključiti, zato će se krenuti od njih", rekao je Ljubuškić.

Kako je istakao Ljubuškić, KJKP Toplane svoja potraživanja naplaćuje redovnim putem - računi, vansudskim nagodbama kojim se građanima omogućuje plaćanje duga na rate te kroz sudske postupke.

"Dva puta godišnje na nadležni sud predajemo slučajeve kako ne bi došlo do zastare, a sve ostalo je u nadležnosti suda. Koliko vremena je potrebno da bi došlo do rješavanja slučaja zavisi od suda do suda", rekao je Ljubuškić.

Zbog spora Rusije i Ukrajine oko gasa protekle zime Sarajlije su se smrzavale, a Ljubuškić se nada da se ista situacija neće ponoviti i ove zime.

"Osnovni energent na koje rade kotlovnice je zemni gas, a alternativna goriva su mazut i lož ulje. Zalihe tih energenata se nalaze kod Direkcije za robne rezerve FBiH i KS. Zalihe su dovoljne za 10 dana, a onda se pristupa nabavci novih količina", rekao je Ljubuškić.

On je dodao da tek oko 10 posto korisnika usluga KJKP Toplane koristi kolovnice koje nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva i to su građani koji trpe posljedice eventualnih nestanaka zemnog gasa.